شاخص آندروژن داروهای ضد بارداری عامل بروز ریزش موی سر بانوان

داروهای ضد بارداری, ریزش موی سر بانوان, روش های ضد بارداری, برچسب های پوستی, قرص های ضد بارداری, استروژن, پروژستین, شاخص آندروژن

کلمات کلیدی: داروهای ضد بارداری, ریزش موی سر بانوان, روش های ضد بارداری, برچسب های پوستی, قرص های ضد بارداری, استروژن, پروژستین, شاخص آندروژن .

تقریبا همه خانم هایی که از نظر جنسی فعال تلقی می گردند یعنی آنهایی که در محدوده سنی ۱۵-۴۴ سال قرار دارند حداقل یکی از روش های ضد بارداری را استفاده نموده اند. و آمارهای جهانی نیز حاکی از آن است که حدود ۲۵ درصد از این خانم ها از قرص های ضد بارداری استفاده می نمایند و این موضوع همراه با شاخص آندروژن قرص های ضد بارداری ارتباط مستقیم با ریزش موی سر بانوان دارد.

انواع ابزار ضد بارداری بر پایه آزادسازی هورمون

💊پچ یا برچسب های پوستی
💊 ایمپلنت ها یا داروهای کاشتنی پروژستین
💊 شات ها یا تزریق های دوره ای هورمون
💊 حلقه های واژینال
💊 و قرص های ضد بارداری اشاره نمود.

تاثیر قرص های ضد بارداری در ایجاد ریزش موی سر بانوان

داروهای ضد بارداری خوراکی یکی از رایج ترین اشکال کنترل بارداری و زاد و ولد است. این قرص هر ساله برای میلیون ها زن در دنیا تجویز می شوند اما تعداد بسیار کمی از این مسأله آگاهی دارند که داروهای جلوگیری خوراکی آغاز گر رایج ریزش مو برای بسیاری از زنان مصرف کننده آنهاست.

این “قرص ها ” با داشتن ترکیبی هورمون های استروژن و پروژستین یا در برخی موارد پروژستین به تنهایی، مانع تخمک گذاری می شود. بانوانی که مستعد ریزش مو ی وابسته به هورمون _ ریزش هورمونی _ هستند یا افرادی که حساسیت بالایی به تغییرات هورمونی در بدن خود دارند حین مصرف قرص یا به طور رایج تر، چند هفته یا چند ماه پس از توقف قرص ریزش مو را با درجات مختلفی تجربه می کنند.

داروهای ضد بارداری, ریزش موی سر بانوان, روش های ضد بارداری, برچسب های پوستی, قرص های ضد بارداری, استروژن, پروژستین, شاخص آندروژن

انجمن ریزش موی آمریکا توصیه می کند که همه افراد علاقه مند به مصرف داروهای خوراکی جلوگیری از بارداری فقط باید از قرص های کنترل تولد با شاخص آندروژن پایین استفاده کنند و اگر فرد از خانواده ای بسیار مستعد به ریزش موی ژنتیکی است از روشهای ضد بارداری غیر هورمونی دیگری استفاده نماید.

چرخه رشد مو در انسان شامل ۴ مرحله

آناژن

  آناژن یا همان فاز رشد، مرحله فعال مو است. سلول ها در ریشه مو به سرعت در حال تقسیم هستند. موی جدید تشکیل می شود و موی قدیمی ( مویی که رشد آن متوقف شده یا دیگر در فاز آناژن نیست ) را به بالای فولیکول هدایت می کند و سرانجام خارج می شود.

کاتاژن

که مرحله موقتی است و حدود ۳% کل موها در هر زمانی در این فاز قرار دارند. این فاز حدود دو تا سه هفته طول می کشد. رشد مو در این مرحله متوقف و غلاف خارجی ریشه چروکیده می شود و به ریشه مو می چسبد. این همان چیزی است که به موی چماقی معروف است.

تلوژن

تلوژن فازی است که مو در حال استراحت بوده و معمولاً حدود ۶% تا ۸% کل مو ها را در برمی گیرد. این فاز برای موهای سر حدود ۱۰۰ روز طول می کشد و برای موهای ابرو ، مژه ، دست و پا طولانی تر است. در طول این فاز ، فولیکول مو کاملاً در استراحت به سر می برد و موی قدیمی کاملاً شکل می گیرد.

اگزوژن

فازی است که موی ریخته شده در آن قرار داشته است و در واقع آخرین زمان حضور مو بر روی کف سر است. قرصهای ضد بارداری سبب انتقال فولیکول های مو از فاز آناژن به فاز استراحت یا تلوژن می گردند و موجب بروز ریزشی می گردند که به آن تلوژن افلوویوم گفته می شود. البته بر اساس مشاهدات می توان گفت افرادی که سابقه ریزشی از این دست را در فامیل خود دارند بیشتر مستعد بروز چنین ریزش هایی می باشند.

در زیر فهرستی از قرص های کنترل تولد متفاوت از پایین ترین شاخص آندروژن تا بالاترین شاخص ارائه شده است:

Desogen, Ortho-Cept, Ortho-Cyclen, Ortho Tri-Cyclen, Micronor, Nor-Q D, Ovcon-35, Brevicon/Modicon, Ortho Norvum 7/7/7, Ortho Novum 10-11, Tri-Norinyl, Norinyl and Ortho 1/35, Demulen 1/35, Triphasil/Tri-Levien, Nordette, Lo/Ovral, Ovrette, Ovral, Loestrin1/20, Loestrin 1.5/30.

همانگونه که در بالا ذکر شد علاوه بر قرص های ضد بارداری ، داروهای جلوگیری هورمونی نیز پتانسیل چشمگیری برای ایجاد یا تشدید ریزش موی سر بانوان دارند. ذکر این نکته مهم است که معالجه یا درمانی که هورمون های زنان را تغییر می دهد، همانند داروهای جلوگیری می توانند ریزش مو را در هر فرد مصرف کننده سبب شوند. روش های ضد بارداری را در زیر بررسی می کنیم.

داروهای کاشتنی پروژستین

 داروهای کاشتنی مثل نورپلانت ، حلقه های کوچکی هستند که با جراحی در زیر پوست، معمولاً بالای بازو کاشته می شوند. این حلقه ها دوز مداوم از پروژستین را برای پیشگیری از تخمک گذاری آزاد می کنند.

تزریق هورمون

تزریق پروژستین ، مثل Depo-Provera که به صورت عضلانی در بالای بازو یا باسن صورت می گیرد. این تزریق از تخمک گذاری پیشگیری می کند.

برچسب پوستی

برچسب پوستی (Ortho Evra) بر روی شانه ، باسن یا محل های دیگر قرار داده می شود. این برچسب به طور مداوم پروژستین و استروژن را آزاد می سازد.

حلقه واژنی

حلقه واژنی (NuvaRing) حلقه قابل انعطافی با حدود ۲ اینچ قطر است که وارد واژن می شود.

✍️ دکتر محمد بقایی
دکترداروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک
مشاور اداره کل فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو

edited by Dr. Sh. Farid Far
دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط