مواد اولیه

کاندیشنر های جدید ؛ با پلی کواترنیوم یا پلی کاتیونیک پلیمر بهتر آشنا شوید

کلمات کلیدی: کاندیشنر, پلی کواترنیوم, پلی کاتیونیک پلیمر, حالت دهنده, موی آسیب دیده, پلیمرهای کاتیونیک, نامگذاری بین المللی مواد اولیه کازمتیک, افزایش حجم مو .

به ماده ای می توان کاندیشنر یا حالت دهنده نام نهاد که سبب بهبود کیفیت سطحی که بر آن استفاده می گردد بشود بخصوص اگر این بهبودی در راستای اصلاح یا محافظت از خصیصه ای باشد که متاثر از آسیب های سطحی است. حالت دهندگی مو و پوست باید یک پروسه ی ادامه دار باشد تا بتواند موثر واقع گردد زیرا این بخشهای خاص بدن به صورت مرتب و پی در پی و دائم در معرض چرخه ریزش و بازسازی قرار دارند.

اما همانگونه که می دانیم تفاوت اصلی پوست و مو در این است که پوست اساسا ارگان زنده ایست که با حرکت سلول هایش از لایه های زیرین به سمت بالا مرتبا در حال نوسازی و جایگزینی است و مو برخلاف پوست متشکل از مواد مرده ایست که از مجموعه ای از سلول های زنده متمرکز شده در عمق پوست مشتق میشوند و ما آنها را در سطح پوست ملاحظه می کنیم.

کاندیشنرهای جدید

کاندیشنرهای جدید و مدرن برای تامین یا تحقق یکی از عملکردها و یا اهداف زیر طراحی میگردند:

🎪 مهیاگر شانه پذیری آسان موی خیس یا خشک باشند.
🎪 موجب نرمی ، بتونه و پوشش نقاط آسیب دیده تار مو گردند.
🎪 خلل و فرج ایجاد شده در سطح تارهای موی آسیب دیده را به حداقل برسانند.
🎪 به مو درخشش و حالتی ابریشم گونه ببخشند.
🎪 مهیاگر محافظت هایی در برابر آسیب های حرارتی و مکانیکی باشند.
🎪 به مو رطوبت ببخشند.
🎪 به مو حجم داده و به قطر آن بیفزایند.
🎪 الکتریسیته ساکن ایجادی را بزدایند.

پلیمرهای کاتیونیک

پلیمر یا بسپار، مولکول های درشتی هستند که از هم پیوستن میلیون ها مولکول ساده و یکسان به نام مونومر ساخته می شوند. پلیمرها ازدیدگاه نحوه ی به وجود آمدن ممکن است مصنوعی یا طبیعی باشند. حال در تعریف پلیمر های کاتیونیک یا پلی کاتیونیک پلیمر باید گفت پلیمرهایی هستند با بار الکتریکی مثبت که در محصولات مراقبت از مو و بدن (skin & hair care products ) به جهت افزایش حالت دهندگی و ایجاد لایه ای نازک و فیلم مانند بکار میروند.

بار الکتریکی مثبت موجود در این پلیمرهای حالت دهنده قابلیت رونشست یا جذب در مو و بدن ما را داشته و سبب افزایش روانکاوی (lubricity) و رطوبت بخشی میگردد. در مو این نوع پلیمرها که دیگر بهتر است آنها را کاندیشنر بنامیم سبب کمک به لایه های کوتیکول موی سر در راستای مقاومت در برابر استرس های وارده با کمک به مقاومت در برابر برآمدگی (resist uplift) ( یکی از اصلی ترین عوامل آغاز و ادامه آسیب مو) و در نتیجه حفظ و نگهداری مو در حالتی بهتر مى گردند.

کاندیشنر, پلی کواترنیوم, پلی کاتیونیک پلیمر, حالت دهنده, موی آسیب دیده, پلیمرهای کاتیونیک, نامگذاری بین المللی مواد اولیه کازمتیک, افزایش حجم مو .

پلی کواترنیوم چیست؟

پلی کواترنیوم یک عبارت یا نامی در سیستم نامگذاری بین المللی مواد اولیه کازمتیک “INCI” است برای شناسایی و معرفی دسته ای از مواد کاتیونیک پلیمری با گرید کازمتیک که مورد مصرف صنعت محصولات مراقبت فردی می باشد. عبارت پلی کواترنیوم تاکیدی بر اهمیت حضور مراکز آمونیوم چهارتایی در پلیمر است.

در سیستم INCI حداقل ۴٠ پلیمر متفاوت تحت عبارت یا نام پلی کواترنیوم وجود دارد. پلی کواترنیوم های متفاوت با اعداد مختلف به صورت پسوند در این سیستم شناسایی می گردند از جمله پلی کواترنیوم های ۵ ،٧ و ۴٧ سه مثال از این دسته از موادند که هرکدام از منظر شیمیایی پلیمرهای متفاوتی می باشند. انتخاب اعداد به لحاظ ترتیب ثبت آنهاست و ساختار شیمیایی یا پلیمری نقشی در انتخاب اعداد ندارد.

با برخی از پلی کواترنیوم ها بیشتر آشنا شویم

اولین پلی کواترنیومی که مورد بررسی قرار میدهیم ؛

پلی کواترنیوم -۴ است. ‏Polyquaternium-4 ، پلی کواترنیوم-۴ : این ماده کوپلیمری از هیدروکسی اتیل سلولز و دی آلیل دی متیل آمونیوم کلراید است. Polyquaternium-4 ماده ایست که خواص شانه پذیری ، درخشندگی و خواص آنتی استاتیک فوق العاده ای به محصول می بخشد. این ماده پودری سفید رنگ و محلول در آب است و در دوزاژ تقریبی ٠.۵ الی ١ درصد بکار میرود. از این کاتیونیک پلیمر به عنوان : ماده آنتی استاتیک ، ایجادگر لایه ای فیلم مانند ، فیکساتیو مو و همچنین به عنوان یک اصلاح گر احساس در انواع فرآورده های مراقبت از مو استفاده می شود.

پلی کواترنیوم-٧: این پلیمر با نام‏ Poly(acrylamide-co-diallyldimethylammonium chloride سبب ایجاد احساس نرمی بر روی موی سر میگردد و به رطوبت آن می افزاید. این ماده سبب شانه پذیری بهتر موهای خیس شده و در نتیجه سبب باز شدن گره های مو میشود. دارای خواص آنتی استاتیک است و کفی کرمی برای شامپو و کاندیشنر ایجاد می نماید و موجب ایجاد اثرات build-up نیز نمی گردد.

پلی کواترنیوم -٧ ماده ای ایده آل برای فرآورده های مائی است ، ویسکوزیته ای حدود ٧۵٠٠ الی ١۵٠٠٠ mPas و ماده خشکی حدود ٨-١٠ درصد و پی اچی حدود ٣.۵ الی ۴.۵ دارد ، در آب ، گلیسرین و پروپیلن گلایکول نیز قابل حل است. در کل مایعی ویسکوز با بویی اندک است که به میزان ٢ الی ۵ درصد بکار می رود. از این پلیمر کاتیونیک در کاندیشنر مو، شامپو ها ، انواع موس … استفاده میگردد.

پلى کواترنیوم -١٠ ، Polyquaternium-10: این ماده یک هیدروکسی اتیل سلولز کواترنایزد می باشد. پلی کاتیونیک پلیمر پودری و محلول در آب برای استفاده در محصولات مراقبت از مو که فیلمی نازک بر روی مو ایجاد می نماید و به رطوبت آن می افزاید.

پلیمری غیر التهاب زا با قابلیت سازگاری با دسته وسیعی از سورفکتانتها که قابلیت ایجاد محصولات شفاف را نیز داراست و به میزان ٠.٢۵ الی ٠.۵ درصد بکار مى رود. پلی کواترنیوم -١٠ تحت نام Quaternium-19 نیز شناخته میشود و به خوبی جذب پروتئین های سطح مو میگردد. این پلیمر سبب کاهش الکتریسیته ساکن ، بهبود ظاهر مو ، افزایش حجم مو ، افزایش درخشندگی ى بهبود وضعیت خلل و فرج های ایجادی بواسطه آسیب های فیزیکی و شیمیایی می گردد.

پلی کواترنیوم -۴۴ ، Polyquaternium-44: پلی کاتیونیک پلیمر ی پرمصرف و موثر که در عده کثیری از محصولات با کیفیت دنیا بکار می رود و سبب بهبود شانه پذیری موهای خیس و ممانعت از ایجاد بار الکتریکی در مو در زمان خشکی آن میگردد. این پلیمر توان ایجاد لایه ای محافظ در گرداگرد تار مو را داشته و از در دسترس بودن آن و یحتمل ایجاد آسیب های متنوع ممانعت بعمل می آورد.

این ماده سبب حالت دهی به مو و ایجاد احساسی ابریشم گونه و لطیف میشود. این پلی کاتیونیک پلیمر سبب تغییر در کیفیت کف ها شده و بر لطافت آنها می افزاید. پلی کواترنیوم -۴۴ یک مایع کهربایی شفاف و ویسکوز است که بوی اندکی داشته و به میزان ٠.١ الی ٠.۵ درصد در فرمولاسیون بکار میرود.

در زیر برای نمونه فرمولاسیون شامپو کاندیشنر حاوی پلی کواترنیوم -١٠ ارائه می گردد؛

 

دکتر محمد بقایی 

دکتر داروساز، پژوهشگر صنعت کازمتیک و مشاور انجمن داروسازان ایران

 

edited by Artan Akheri
برچسب ها

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن