کازمتیک ، اندورفین ها ، بتا اندورفین ، فیتو اندورفین و پوست

اندورفین ها, بتا-اندورفین, فیتواندورفین, پوست, غده هیپوفیز, هیپوتالاموس, پروسه پیری

کلمات کلیدی : کازمتیک, اندورفین ها, بتا-اندورفین, فیتواندورفین, پوست, غده هیپوفیز, هیپوتالاموس, پروسه پیری, بازسازی پوست و ترمیم زخم, رسپتورهای اوپیوئیدی, فرمولاسیون .

فیتواندورفین ها _ phyto-endorphin _از لحاظ ساختمانی شبیه به بتا-اندورفین ها می باشد.با اتصال این مولکولها به رسپتورها موجود احساس شادی متبلور خواهد شد ودر نتیجه احساس درد از بین رفته و یک حس خوب بودن بدن را فرا می گیرد. فیتواندورفین ها که شباهت ساختمانی زیادی به بتا-اندورفین ها دارند تاثیر بسزایی در ظاهر پوست ایفا می نمایند.

اندورفینها که در سال ١٩٧۵ کشف شدند مواد افیونی اندوژنی هستند که از غده هیپوفیز ترشح شده و شامل انکفالین ها و دی نورفین ها هستند، که مشابه یک ماده تسکین دهنده، قادر هستند یک حس خوب بودن و فقدان درد را ایجاد کنند.

این ماده افیونی شامل ۳۱ زنجیره اسید آمینه است که از ژن کد گذاری شده یک پیش ماده به نام پرواپیوملانوکورتون , نورون های تولید کننده اندروفینها در کمان هسته مغزی هیپوتالاموس قراردارند.

کازمتیک, اندورفین ها, بتا-اندورفین, فیتواندورفین, پوست

 

پپتید های افیونی گیرنده های مختلفی را فعال می کنند: گیرنده های اندورفین ها بیشتر گیرنده های μ را فعال می کنند. گیرنده های μ گیرنده های اصلی فعالیت های اندورفین هستند این این گیرنده ها در میان بخش ضد درد قرار داشته و نقش مهمی را در سیستم پاداش Reward مغز ایفا می کنند.

شواهد نشان داده اند که اندورفین ها سبب رهایی نوروترانسمیترهای دیگری مثل نوراپی نفرین، دوپامین، استیل کولین می شود. حداقل بیست نوع اندورفین وجود دارد که شناخته شده ترین شان ، الفا، بتا وگاما می باشند که درمیان آنها نوع بتا بهترین اثر را در کاهش درد دارد.

بتا-اندورفین ها نورو ترانسمیتر هایی هستند که در کاهش درد ، اضطراب تاثیر داشته و بر روی سیستم ایمنی و با از بین بردن سوپر اکساید موجب تاخیر در پروسه پیری می شوند.

اندورفینها با تابش نور ، در پاسخ به درد ، استرس، فعالیت های جنسی و ورزشی ترشح می گردد. پیش ساز مشترک اندورفین ها و آلفا ملانوسایت استیمولیتینگ هورمون MSH alpha یا همان پرواپیوملانوکورتین POMC است که در سلول های پوست نیز یافت می شود.

با تابش نور آفتاب می دانیم POMC آزاد شده و سبب بروز لک ، فعال سازی سیستم ایمنی و همچنین ترشح اندورفین ها می گردد. در پوست هم رسپتورهای بتا-اندورفینها و هم رسپتورهای اوپیوئیدی یافته شده و مشخص شده است که بتا-اندورفین ها در پروسه های بازسازی پوست و ترمیم زخم دخیل اند.

فیتواندورفین ها که از نظر ساختمانی بسیار مشابه بتا-اندورفین ها می باشند قابلیت اتصال به رسپتورهای اوپیوئیدی را دارد و می تواند به عنوان آگونیست رسپتور های فوق اثرات ترمیمی ، بازسازی و در مجموع well-being را برای پوست داشته باشد. فیتواندورفین ها در گیاهان زیادی وجود دارد لذا میتوان اثرات مفید آنها را بر روی پوست با بکار گیری منطقی و فرمولاسیون صحیح انتظار داشت./.

edited by artan akheri
دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط