آیا استرس نقشی در سفید شدن موی سر انسان دارد؟

استرس, سفید شدن موی سر, موی سفید, رنگ مو, بیولوژی, فولیکول, عوامل ژنتیکی, آب اکسیژنه, هیدروژن پراکساید, سفیدی زودرس مو, سفیدی مو .

کلمات کلیدی: استرس, سفید شدن موی سر, موی سفید, رنگ مو, بیولوژی, فولیکول, عوامل ژنتیکی, آب اکسیژنه, هیدروژن پراکساید, سفیدی زودرس مو, سفیدی مو .

وقتی اولین نشانه های موی سفید یا همان موهای نقره ایی بر روی سر نمایان می گردد سریعا فرد را به استرس وا داشته و او در پی یافتن موهای نقره ای یا خاکستری بیشتری کنکاش می نماید. شاید شما که این نوشتار را می خوانید با خود بگویید که هنوز برای من زود است و من حالا حالا ها موی سفید نخواهم داشت ، اما این اتفاق دیر یا زود رخ خواهد داد و شما هم این اتفاق را تجربه خواهید نمود. اما واقعا چه اتفاقی می افتد و مو چگونه نقره ای ، خاکستری و سفید می گردد؟

آیا استرس نقشی در خاکستری یا سفید شدن موی سر دارد ؟

با بازگشتی به بیولوژی رنگ پذیری و ماهیت رنگ مو در می یابیم ، مو رنگ خود را از ملانین می گیرد و می دانیم که ملانین رنگدانه های است که مسئولیت رنگ دهی پوست ، چشم و موی ما را بر عهده دارد.

بر اساس مطالعات صورت گرفته اکنون می دانیم با افزایش سن با کاهش ساخت ملانین در موی سر مواجه هستیم که همین امر سبب تبدیل موهای معمولی به موهای خاکستری و یا سفید می گردد.

استرس, سفید شدن موی سر, موی سفید, رنگ مو, بیولوژی, فولیکول, عوامل ژنتیکی, آب اکسیژنه, هیدروژن پراکساید, سفیدی زودرس مو, سفیدی مو .هر فولیکول موی سر می تواند حدود سه سال تار مویی را بر روی کف سر رویانده و نگه دارد و سپس این تار مو اقدام به ریزش خواهد نمود. در زمان ریزش سلول های سازنده ملانین نیازمند به فعالیت مجدد و رنگ دهی دو باره یک تار موی جدیدند ، عملی که با افزایش سن توان انجام آن کاهش می یابد.

هر چند مکانیسم دقیق اینکه چگونه و چرا این سلولها توانشان را به مرور از دست می دهند و چگونه موها سفید می شوند کاملا شناخته شده نیست اما تحقیقات نشان میدهد که به صورت طبیعی با افزایش سن در سطح فولیکول ها ما شاهد تولید آب اکسیژنه یا هیدروژن پراکساید هستیم ، اتفاقی که سبب رنگ بری مو از داخل و تاثیر بر ملانین می گردد.

اما حال مجددا به سوال اصلی مان بر می گردیم :

آیا استرس نقشی در خاکستری یا سفیدی زودرس مو دارد ؟

همانگونه که تحقیقات نشان داده است ، استرس توان ایجاد ریزش مو در سر را دارد، تحقیقاتی نیز وجود دارد که نشان می دهد استرس می تواند سبب خاکستری شدن موی سر شود اما ، تعداد این تحقیقات اندک است.

“”” اما واقعیت این است که سفید شدن موی سر در طول یک شب افسانه ایی بیش نیست و هرگز چنین اتفاقی نیافتاده و نمی افتد “””

تغییر رنگ موی سر پدیده ای اتفاقی نیست بلکه پروسه ایی پیوسته و زمان بر است. امروزه متخصصان میتوانند بگویند استرس نیز به عنوان یک عامل می تواند بر روند خاکستری یا سفید شدن موی سر تاثیر بگذارد، اما هرگز هیج متخصصی ادعا نمی کند که استرس علت اصلی سفیدی موی سرش می باشد و استرس به صورت مستقیمی سبب سفیدی موی سر می گردد، اما ارتباطاتی بین استرس و این پدیده وجود دارد.

دکتر جنیفر لین محقق مولکولار بیولوژی مرکز سرطان شناسی هاروارد در بوستن ایالات متحده در این رابطه در سال ٢٠١۶ گفته است: شواهدی وجود دارد که بیانگر توان استرس در ایجاد اختلال در پیام رسانی به ملانوسیت ها است ، اختلالاتی که مانع انتقال ملانین به کراتینوسیت ها می گردد و اگر این پیام دهی دچار مشکل گردد انتقال ملانین به مو با نقص مواجه خواهد شد.

مهمترین عامل شناخته شده برای ایجاد موهای خاکستری و سفید عوامل ژنتیکی است که از سوی والدین به فرد انتقال می یابد.

در سال ٢٠١۶ محققان کشف نمودند ، ژن IRF4 را که در رنگ موها ایفای نقش می‌کند ارتباطی با سفید شدن موها نیز دارد و مشخص شد، این ژن در تنظیم کردن تولید و ذخیره رنگدانه ملانین رنگ مو، پوست و چشم دخیل است. البته بر اساس تحقیقی که در سال ٢٠١٣ صورت گرفت مشخص شده است که استعمال دخانیات و هر نوع دودی می تواند در بروز این پدیده در قبل از ٣٠ سالگی دخیل باشد.

به هر حال ممکن است شما هم همانند حقیر افرادی را بشناسید که استرس فراوان دارند و سیگار و قلیان نیز استعمال می نمایند ولی در سن ۴۵ سالگی یا ۵٠ سالگی موهایی سفید یا حتی خاکستری ندارند و این مشاهدات همگی مبین یک واقعیت است و آنهم اینکه عامل اصلی خاکستری یا سفید شدن موی سر ژنتیکی است. ولی استرس و دخانیات هم می توانند در افراد مستعد شرایط را برای این تغییر رنگ تسهیل نموده و در تسریع وقوع این پدیده تاثیر مثبت داشته باشند. البته برخی از بیماری ها نیز در ایجاد سفیدی زودرس مو نقش دارند.

✍️ دکتر محمد بقایی
دکترداروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک
مشاور اداره کل فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو

edited by artan akheri
دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

یک پاسخ

  1. سلام آقای دکتر
    برنامه لایه شما رو با دکتر باریک بین دیدم و به عنوان یک شهروند به وجود پژوهشگری چون شما افتخار می‌کنم. خانمی ۴۷ ساله هستم با شغلی پر استرس در حوزه پژوهشگری علوم فرهنگی در کشور. از ۱۶ سالگی بدلیل حساسیت بالای پوستم در برابر آفتاب، تقریبا شناخته شده های موجود رو به کار بردم. مدتیه که بدلیل مشغبه بیش از حد، تحویل‌های موردی نافرجام پزشکان و … بی انگیزه شدم به مراقبت و رها کردم. الان با بالارفتن سن پوستم به هم ریخته و لک های گونه و تغییر رنگ پوست رو دارم. شروع کردم به خودیابی. بویژه با دیدن برنامه شما مشتاق شدم، هر طوری هست بیابم بهترین ضدافتاب رو برای وضع پوستم -ایرانی یا خارجی- و حال بهتری داشته باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط