تا چه میزان از آسیب مو ناشی از اقدامات آرایشگاهی و زیبایی آگاه هستید؟

آسیب مو, اقدامات آرایشگاهی, آرایش مو, دکلره و رنگ کردن, کراتین, کورتکس, کوتیکول, مدولا, مواد آرایشی, شامپو, آلوپشیا, سشوار, موی حبابی .

کلمات کلیدی: آسیب مو, اقدامات آرایشگاهی, آرایش مو, دکلره و رنگ کردن, کراتین, کورتکس, کوتیکول, مدولا, مواد آرایشی, شامپو, آلوپشیا, سشوار, موی حبابی .

بکارگیری بیش از حد اقدامات آرایشی بر روی مو _ آرایش مو _، رایج ترین عامل آسیب مو تاکنون محسوب می شود. فر ، صاف ، دکلره و رنگ کردن همگی مستلزم بکارگیری مواد شیمیایی بسیار نامناسبی هستند که می توانند به طور چشمگیری کل فیبر مو را تحت تأثیر قرار دهند.

استفاده زیاد یا نامناسب از این روش های آرایشی منجر به آسیب های برگشت ناپذیر به فیبر مو می شود. هر قدر فیبر مو از این فرآیند ها بیشتر آسیب ببیند یعنی هر چه فرد بیشتر اقدام به بکارگیری این اعمال نماید ، مو ضعیف و شکننده تر می شود. تار (شافت) مو متشکل از پروتئین سختی به نام کراتین و دارای سه لایه است. این پروتئین در واقع بخشی مرده است بنابراین مویی که قابل رویت است ساختاری زنده ندارد.

                                                لایه داخلی تارمو(شافت) مدولا نام دارد. لایه دوم کورتکس است و لایه خارجی ، کوتیکول نامیده می شود.

 

کورتکس قسمت اعظم تار(شافت) مو را تشکیل می دهد. کوتیکول ساختار محکمی است که از پوسته های توفال مانند قرار گرفته بر روی هم تشکیل شده است. هم کورتکس و هم مدولا رنگدانه مو را حفظ می کنند و به آن رنگ می دهند. کوتیکول مو غلاف خارجی بسیار قوی از سلول های مرده و بسیار کراتینی شده است که مانند فلس های ماهی در طول فیبر مو بر روی هم قرار می گیرند و همدیگر را می پوشانند.

کوتیکول به حفاظت از ساختار کورتکس داخلی و نرم تر فیبر مو در برابر آسیب کمک می کند. فلس های روی هم قرار گرفته کوتیکول در صورت استفاده زیاد از مواد آرایشی ممکن است آسیب ببینند و پوسته پوسته شوند. برای اینکه هر یک از عملیات فر ، صاف ، دکلره و رنگ کردن مو بخوبی انجام شوند کوتیکول باید باز شود به گونه ای که مواد شیمیایی بتوانند به کورتکس مو برسند و پیوندهای شیمیایی را در ساختار مو باز آرائی کنند.

 آسیب مو ناشی از اقدامات آرایشگاهی

اگر از مواد شیمیایی که کوتیکول را وادار به باز شدن می نمایند به مدت طولانی ، با غلظت نامناسب یا بسیار زیاد به کار روند ، کوتیکول ممکن است به طور برگشت ناپذیری آسیب ببیند و حتی کاملاً از بین برود. در این صورت ، کورتکس در مجاورت مستقیم با محیط قرار می گیرد.

کورتکس خصوصیات کوتیکول را ندارد، دارای سطحی زبر است بنابراین مو در این مرحله کدر ، “خشک” و بی روح به نظر می رسد. مواد شیمیایی موجود در شامپو ها ، آب ، آلودگی هوا همراه با مواجهه با اشعه ماوراء بنفش همگی به آسیب بیشتر و ضعیف شدن کورتکس مو کمک می کنند.

سرانجام مو ممکن است آنقدر ضعیف شود که جدا شود یا بشکند. معمولاً این جداشدگی یا شکستگی برای بخش پیر تر موها ، یعنی بخشی از مو که در سمت انتهای فیبر مو قرار دارد اتفاق می افتد.

آسیب مو و موی حبابی

اگر از این مواد آرایشی به دفعات زیاد و با غلظتهای بالا برای مو استفاده گردد ، خود به تنهایی می تواند آنقدر به فیبر مو آسیب برساند که فیبر در ریشه به شدت ضعیف شود. در این صورت ، مو ممکن است در سطح پوست بشکند.

نتیجه بروز نوعی ریزش تحت نام ،آلوپسی ” آلوپشیا” پراکنده است. آسیب های فیزیکی نیز همانند آسیب های ناشی از مواد شیمیایی به مو آسیب می رسانند. برس زدن زیاد ، شانه زدن به صورت بر عکس برای پوش دادن به مو و دیگر تکنیک های آرایشی که فشار فیزیکی زیادی به فیبر مو وارد می سازند می توانند باعث پوسته پوسته شدن و از بین رفتن کوتیکول شوند. استفاده نادرست از سشوار نیز باعث آسیب زیادی می شود.

موی حبابی چیست؟

هنگامی که موی خود را می شوییم ، مقداری آب به زیر کوتیکول و داخل کورتکس می رود. اگر موی خود را با گرمای زیاد خشک کنیم در واقع این آب را گرم نموده ایم. این امر باعث می شود تا آب موجود در داخل مو برای تبخیر و خروج فشار آورده و فضاهایی را در فیبر مو بر جا بگذارد.در موارد شدید در داخل مو حباب های کوچکی به وجود می آیند ، وضعیتی که ” موی حبابی ” نامیده می شود.

این حباب ها مو را بسیار ضعیف تر و شکننده تر می سازند. حال اگر این فرآیندهای فیزیکی آسیب زا با فرآیندهای شیمیایی آسیب زا همراه باشند مشکل به مراتب پیچیده تر می شود. در شکل زیر برشی از موی سالم خشک را می بینید به همراه برشی ار تار موی خیس شده که حاوی مقادیر زیادی از مولکول های آب است که در صورت سشوار کشیدن این تار مو کاملا به موی حبابی تبدیل می گردد.

آسیب مو, اقدامات آرایشگاهی, آرایش مو, دکلره و رنگ کردن, کراتین, کورتکس, کوتیکول, مدولا, مواد آرایشی, شامپو, آلوپشیا, سشوار, موی حبابی .

در مطالعه ای که توسط محققان شرکت اشلند آمریکا در سال ۲۰۱۵ بر روی آسیب فیبر مو در اثر اتو نمودن فیبر مو انجام شد، تار مو به مدت ۵ ثانیه در زیر اتوی مو با حرارت ۲۳۰ درجه سانتیگراد قرار گرفت. بر طبق آنچه در تصویر بالا مشاهده شد، کوتیکول به نسبت کورتکس مو آسیب پذیری کمتری دارد و در کمال تعجب حفره های بزرگی که ناشی از پخته شدن کورتکس است دیده می شود. این نشان می دهد که اتو کردن مو موجب آسیب جدی قشر داخلی مو و ضعیف تر شدن و شکننده تر شدن تار مو می گردد.

 درمان آسیب های فیزیکی مو ناشی از آرایش و مراقبت ها یا در واقع بازگرداندن مو به حالت طبیعی بسیار مشکل است و شاید بهترین رویکرد ، کوتاه کردن موهای آسیب دیده تا حد امکان ، اجتناب از مراقبت های شیمیایی ، مهربان بودن با مو و به انتظار رشد موهای جدید و آسیب ندیده نشستن است.

edited by ArtanA
دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط