سیستمهای هوشمند انتقال مواد کازمتیک به داخل پوست در چهار اپیزود

انتقال مواد کازمتیک ، کوآنزیم ، Q10 ، پانتوتنيک اسيد ، استراتئوم كورنئوم ، آدنوزین تری فسفات ATP ، فيبروبلاستها ، لیپوزوم‌ ، انکپسولاسیون ، مواد موثره كازمتيک .

کلمات کلیدی : انتقال مواد کازمتیک, کوآنزیم. Q10. پانتوتنیک اسید, استراتئوم کورنئوم, آدنوزین تری فسفات ATP, فیبروبلاستها, لیپوزوم‌, انکپسولاسیون, مواد موثره کازمتیک .

✔️اپیزود اول :

کوآنزیم Q10، که به نام‌های دیگر همچون یوبی‌کینون، یوبی ‌دکارِنون و کوآنزیم Q نیز شناخته شده و اختصاراً CoQ، CoQ10 و Q10 نوشته می‌شود، یک بنزوکینون است که در آن حرف Q به گروه شیمیایی کینون و عدد ۱۰، به تعداد زیر واحد شیمیایی ایزوپرنیل اشاره می کند.

انتقال مواد کازمتیک ، کوآنزیم ، Q10 ، پانتوتنیک اسید ، استراتئوم کورنئوم ، آدنوزین تری فسفات ATP ، فیبروبلاستها ، لیپوزوم‌ ، انکپسولاسیون ، مواد موثره کازمتیک .کوآنزیم کیوتن (CoQ10) که همچنین یوبی کینول به فرم احیا و یوبی کینون به فرم اکسید نیز نام دارد، اولین بار توسط Crane و همکارانش در سال ۱۹۵۷ در میتوکندری قلب گاو یافت شد. کوآنزیم Q10 یک مولکول محلول در چربی است که به صورت طبیعی در بسیاری از سلولهای یوکاریوتیک یافت می شود.

نام یوبی‌کینون از کلمه “Ubiquitous” به معنای “حاضر در همه جا” گرفته شده است. در حقیقت کوآنزیم Q10 که نام شیمیایی آن “۲ و ۳- دی متوکسی ۵- متیل بنزوکوئینون” می باشد، ترکیبی که ساختمان آن شبیه ویتامینK می باشد.

کوآنزیم Q10 در تولید انرژی داخل سلولی نقش حیاتی دارد. وظیفه آن در انتقال الکترون ها در زنجیره انتقال الکترون میتوکندری ها و کمک به سنتز آدنوزین تری فسفات ATP در غشای آن ها می باشد. این ماده دارای قابلیت آنتی اکسیدانی بسیار قوی ایی است و از پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی جلوگیری کرده، به تثبیت غشای سلول کمک می کند و سبب حفظ استحکام و عملکرد سلول می شود.

مطالعات نشان داده است که مصرف موضعی کوآنزیم Q10 در کاهش اثرات استرس اکسیداتیو ، ایجاد محافظت در برابر آفتاب و ترمیم زخم موثر است ، اما دو مشکل اساسی یعنی وزن مولکولی بالا g/mol ٨۶٣ و انحلال پایین این ماده در آب ng/mL ٠.٧ سبب شده است تا این ماده ارزشمند برای جذب پوستی محدودیت داشته باشد.

✔️اپیزود دوم :

دی پنتنیل تری استات D-Panthenyl triacetate (PTA) نیز مشتق محلول در چربی دی پانتنول است، پیش ساز پانتوتنیک اسید ، ماده ایی که نقشی اساسی برای سنتز کوانزیم A ،ماده ایی که مسئول متابولیسم کربوهیدرات، اسیدهای چرب و پروتئین است ، ایفا می نماید . دی پانتنول امروزه مصارف گسترده ایی در ترمیم زخمهای پوستی و ترمیم سد دفاعی فیزیکی پوست از طریق تحریک سنتز چربی دارد .

انتقال مواد کازمتیک ، کوآنزیم ، Q10 ، پانتوتنیک اسید ، استراتئوم کورنئوم ، آدنوزین تری فسفات ATP ، فیبروبلاستها ، لیپوزوم‌ ، انکپسولاسیون ، مواد موثره کازمتیک .اسید پانتوتنیک در ترکیب با سیستیمین و ATP ، کوآنزیم آ را به وجود می‌آورد. تبدیل اسید پانتوتنیک (ویتامین ب۵) به فسفوپنتتین توسط آنزیم پنتوتنات کیناز اولین مرحله در تولید کوآنزیم A در جانداران است. مشخص شده است که PTA در طول مدت زمان طولانی ٢۴ ساعت از طریق دی – استیله شدن به آرامی به دی پانتنول تبدیل می گردد و به عنوان مخزنی در پوست عمل می نماید . نشان داده شده است که بکارگیری PTA سبب تحریک قابل توجه مسیرهای انرژیتیک ( گلایکولیز ، چرخه سیتریک اسید ) و مسیرهای سنتزی ( سنتز چربی و ایزوپرنوئید ) می گردد.

✔️ اپیزود سوم :

همانگونه که می دانیم پوست به عنوان بزرگترین ارگان بدن ، از سه لایه اپی درم ، درم و هیپودرم تشکیل شده است و استراتئوم کورنئوم یا همان لایه ی شاخی ،خارجی ترین لایه اپی درم است که مسئول ایجاد محدودیت هایی برای جذب مواد از طریق پوست از جمله اکثر داروها و مواد موثره کازمتیک می باشد.

این را نیز می دانیم که برای اثر بخشی ، اکثر مواد اولیه بکار رفته باید به لایه های پایین تر پوست نفوذ نمایند و در دسترس فیبروبلاست های مستقر در درم قرار گیرند. فیبروبلاستها اصلی ترین سلول های پوستی هستند که برای ایجاد اثرات آنتی اکسیدانی ، ضد پیری ناشی از آفتاب، و ترمیم کنندگی زخم ، مواد اولیه باید در اختیار آنها قرار گیرند.

سیستمهای انتقالی نانوذره ایی ، بخصوص حامل های با پایه چربی در جهت تقویت نفوذ و غلبه بر مشکل ضعف جذب مواد، هم ترکیبات هیدروفیلیک و هم لیپوفیلیک مورد استفاده قرار میگیرند. لیپوزوم یکی از این سیستمهای انتقالی هوشمند است.

لیپوزوم‌ به یک وزیکول ‌میکروسکوپی شامل دولایه‌ی فسفولیپیدی گفته می شود که یک فضای مائی را احاطه نموده است. لیپوزوم هابه دلیل خصوصیات آمفیپاتیک (دوگانه دوست) عناصر سازنده آن، امکان انتقال هم مواد هیدروفیل و هم لیپوفیل را فراهم می نمایند. ویژگیهایی از قبیل سمیت ذاتی (toxicity) پایین، زیست تجزیه پذیری و فقدان ایمونوژنیسیته، سبب شده است که لیپوزوم ها به عنوان یک حامل بسیار مناسب درسیستم های انتقالی نوین مورد ‌توجه واقع شوند. این ساختارهای ریز و کیسه مانند، شبیه بسته ها یا کپسولهایی می باشند که میتوان با بدام انداختن مواد موثره در درونشان (انکپسولاسیون)، از آنها برای حمل به داخل پوست استفاده کرد.

انتقال مواد کازمتیک ، کوآنزیم ، Q10 ، پانتوتنیک اسید ، استراتئوم کورنئوم ، آدنوزین تری فسفات ATP ، فیبروبلاستها ، لیپوزوم‌ ، انکپسولاسیون ، مواد موثره کازمتیک .با استفاده موضعی از لیپوزوم ها این مواد به عنوان یک ذخیره موضعی عمل نموده و امکان آزادسازی تدریجی و آهسته مواد منتقل شده به داخل پوست را می دهند. به علاوه لیپوزوم ها از مواد انکپسوله شده ی داخلشان در برابر ، اکسیداسیون ، نور ، هیدرولیز محافظت نموده و سبب تقویت انتقالشان به لایه های عمیق تر پوست می شوند.

✔️اپیزود چهارم :

با توجه به دو مشکل موجود ؛ میزان جذب پایین کوآنزیم Q10 و زمان طولانی لازم برای تبدیل PTA به دی پانتنول لزوم بکارگیری سیستم انتقالی هوشمندی همچون لیپوزوم برای انتقال همزمان این دو ماده مهم برای ترمیم رخم و ضد پیری بشدت احساس می گردد. لذا با انکپسوله نمودن این دو ماده در یک لیپوزوم و توامان ، امکان نفوذ بیشتر و سریعتر هر دو ماده با لایه های عمیق تر پوست و دسترسی فیبروبلاستها فراهم می آید و در نتیجه امکان اثربخشی ، سلامت و سرعت لازم تامین می گردد.

انتقال مواد کازمتیک ، کوآنزیم ، Q10 ، پانتوتنیک اسید ، استراتئوم کورنئوم ، آدنوزین تری فسفات ATP ، فیبروبلاستها ، لیپوزوم‌ ، انکپسولاسیون ، مواد موثره کازمتیک .باید به انتظار نشست و شاهد به ثمر نشستن نتایج تحقیقات متنوع و جدیدتر پژوهشگران صنعت کازمتیک در این زمینه بود. نتایجی که می تواند هزینه ها را کاهش دهد ، اثربخشی را افزایش بخشد و رضایتمندی مصرف کنندگان را تامین نماید.

✍️ دکتر محمد بقایی
دکترداروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک
مشاور اداره کل فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو

edited by artan akheri
دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط