آیا ملاتونین موضعی تازه واردِ صنعت کازمتیک خواهد بود؟

ملاتونین موضعی, صنعت کازمتیک, سروتونین, گلوتاتیون, درموکازمتیک, ترمیم زخم, ضايعات پوستي, درماتیت آتوپیک, رادیوتراپی, آلوپشيا آندروژنيک, ضد ريزش مو .

کلمات کلیدی: ملاتونین موضعی, صنعت کازمتیک, سروتونین, گلوتاتیون, فراورده های درموکازمتیک, پیر پوستی, ترمیم زخم, ضایعات پوستی, درماتیت آتوپیک, رادیوتراپی, آلوپشیا آندروژنیک, ضد ریزش مو .

ملاتونین نوعی هورمون (اندوژنوز ) است که عموما با عملکردش در تنظیم خواب شهرت دارد. ملاتونین با فرمول بسته شیمیایی N-acetyl-5-methoxy tryptamine در غدهٔ صنوبری (پینه‌آل)، که غدهٔ کوچکی در مغز است ترشح و در نوروترانسمیتر های سروتونین سنتز می‌شود و به تنظیم چرخه خواب و بیداری در بدن کمک می‌کند.

اما در دو دهه گذشته تحقیقات نشان داده است که این هورمون دارای اثرات ضد التهابی ، اثرات مستقیم و غیر مستقیم آنتی اکسیدانی ، ترمیم بافت و حفظ عملکرد میتوکندریال نیز مى باشد. از سـال ۱۹۹۳، نقـش آنتی اکسیـدانی ملاتونیـن روشـن شد.

ملاتونین محرک آنزیمهای آنتی اکسیدانی شامل سوپراکسیداز، گلـــوتاتیـــون پراکسیـــداز، گلـوتاتیـون ردوکتـــاز و کاتــالاز است و مهـارکننــدهی لیپواکسیژناز اســت. ملاتونیـــن با تثبیـت غشـاهای میـکروزومـی، سبب مقاومت در برابر آسیب اکسیداسیونی میشود. به علاوه جهش ناشی از اشعه X را مهار مینماید.

بی شک خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی ملاتونین به همراه اثرات حمایتی آن بر میتوکندری و عملکرد آن جذابیت های فراوانی برای هدف قرار دادن این ماده در استفاده از آن در فراورده های درموکازمتیک ایجاد نموده است.

دلایل گرایش صنعت کازمتیک به ملاتونین

جالب است بدانیم گیرنده های ملانین در پوست و فولیکول های موی انسان نیز بیان مى شوند و به نحو قابل توجهی نیز در سنتز ملاتونین دخیل اند. مشخص شده است مصرف ملاتونین موضعی موجب کاهش مارکرهای شکل گیری گونه های واکنش دهنده اکسیژن شده و در نتیجه موجب جلوگیری از ایجاد ظواهر پیر پوستی مى گردد.

در سال ٢٠٠۶ میلادی گروهی از محققین گزارش کردند که مصرف موضعی و سیستمیک ملاتونین موضعی موجب در درمان زخم ناشی از فشار موش های مورد آزمایش، موفق بوده است و ۴ سال بعد در مطالعه ایی دیگر مشخص شد مصرف سیستمیک و موضعی ملاتونین دارای اثرات قابل توجه ترمیم زخم است.

در مطالعه دیگری در همان سال مشخص شد، مصرف ملاتونین موضعی با کاهش میزان کل IgE در سرم و ساخت اینترلوکین ۴ و اینترفرون گاما در T cell ها موجب مهار برخی ضایعات پوستی شبه درماتیت آتوپیک مى گردد. اخیرا نیز متخصصین کشور ما در مطالعه ایی اعلام نمودند ملاتونین پتانسیل کاهش عوارض پوستی رادیوتراپی را داراست.

ملاتونین موضعی, صنعت کازمتیک, سروتونین, گلوتاتیون, درموکازمتیک, ترمیم زخم, ضایعات پوستی, درماتیت آتوپیک, رادیوتراپی, آلوپشیا آندروژنیک, ضد ریزش مو .

مطالعه ای در سال ۲۰۰۹ نشان داد ملاتونین با مهار مسیر مرگ برنامه ریزی شده میتوکندریایی ناشی از اشعه ماورابنفش ، اثر محافظتی در برابر آسیبهای ناشی از آن را دارد. مسیر میتوکندریایی که بسیار زیاد تحت تاثیر رادیکالها قرار میگیرد، توسط خاصیت آنتی اکسیدانی ملاتونین مهار میشود. مطالعاتی نیز بیانگر نقش ملاتونین موضعی و خوراکى در کاهش سطح درگیری پوست در بیماران ملاسما در مقایسه با دارونماست.

آلوپشیا آندروژنیک – Androgenetic alopecia

در سال ٢٠١٨ گروهی از پژوهشگران نوعی سیستم انتقالی نانو حاوی ملاتونین را برای درمان آلوپشیا آندروژنیک ( ریزش موی ارثی ) طراحى نمودند. آنها دریافتند این سیستم هوشمند توان انتقال ملاتونین به صورتی پیوسته رهش و آنهم در طی ۶ ساعت را از لایه های زیرین پوست دارد و مى تواند در استراتئوم کورنئوم ۴.۵ برابر ، در اپیدرمیس ٧ برابر و در درمیس ۶.٨ برابر یک محلول ملاتونین معمولى ماده فوق را ذخیره نماید. لازم به ذکر است ملاتونین ماده ای بشدت لیپوفیلیک است و به همین سبب هم در فرم مورد نظر جذب بیشتری را نشان داده است.

این تفاوتها در مطالعه بالینی نیز به اثبات رسید و مشخص شد ملاتونین در این نوع سیستم انتقالی موجب افزایش دانسیته مو و ضخامت آن و همچنین کاهش ریزش مو در بیماران مبتلا به آلوپشیا آندروژنیک مى گردد.

مطالعات نشان داده است ملاتونین میتواند روی حجم بدن،چاقی، دریافت و سوزاندن انرژی اثر بگذارد که این اثر بر حسب نوع گونه، متفاوت و گاهی بر عکس بوده است. محققین احتمال مى دهند اثر مستقیم ملاتونین روی چربی قهوه ای و اثر غیر مستقیم آن از راه سیستم سمپاتیک باشد.

شاید مطالعات آتی اثرات ملاتونین موضعی به عنوان یک چربی سوز موضعی را نیز به اثبات رساند. با توجه به کارآیی ، سلامت و غیر سمى بودن این ماده به نطر باید در آینده ای نزدیک شاهد ورود این تازه واردِ صنعت کازمتیک به مارکت این صنعت بود ! شاید به صورت محصولات ، ضد پیری ، ضدچروک ، ضد لک ملاسما و ضد ریزش مو ى سر …

✍️ دکتر محمد بقایی  
دکترداروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک
 ✍️ دکتر بابک امیری
پزشک و پژوهشگر صنعت کازمتیک

edited by artan akheri
دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط