تست محصولات و مواد کازمتیک بر روی حیوانات ممنوع

ممنوعیت تست محصولات کازمتیک بر روی حیوانات

کلمات کلیدی: تست محصولات, مواد کازمتیک, بر روی حیوانات, تست های آزمایشگاهی, تحقیقات کازمتیک, قوانین و مقررات اخلاق پزشکی, بکارگیری حیوانات در آزمایشات .

توجه خاص به ادعای “عاری از ” و فرآورده های وگان (گیاهی) از سال ۲۰۱۶ در مارکت و صنعت کازمتیک با سرعت رشد بالایی آغاز شده و همچنان نیز در حال افزایش است.

امروزه اما انجام تست های آزمایشگاهی بر روی حیوانات در بسیاری از کشورها از جمله کشورهای اتحادیه اروپا و حتی هند ممنوع شده است و احتمال فراگیر و جهان گیر شدن تست محصولات بر روی حیوانات نیز بشدت وجود دارد. ممنوعیت انجام این تستها بر روی حیوانات در داخل اتحادیه اروپا از سال ۲۰۱۳ صورت گرفته است اما اعضای پارلمان اتحادیه اروپا در ماه ۵ سال ۲۰۱۸ تصمیم گرفتند تا این اتحادیه تلاشهای دیپلماتیک فراوانی را آغاز نماید تا در سال ۲۰۲۳ این ممنوعیت جهانی گردد.

هر قدر توجه مصرف کنندگان به سمت و سوی این دست از محصولات فاقد تست بر روی حیوانات بیشتر معطوف شود توجه متخصصین نیز همزمان به تبعات و خطرات احتمالی این نوع از تست ها بیشتر جلب می گردد.همانگونه که می دانیم انجام تست محصولات بر روی حیوانات به معنای انجام تست های آزمایشگاهی بر روی حیواناتی خاص است که برای این منظور پرورش می یابند، حیواناتی که به منظور بررسی های زیست شناسانه ، روانشناسانه یا پزشکی مورد آزمایش قرار می گیرند.

برای درک بیشتر وسعت آزمایشات صورت گرفته بر روی حیوانات باید بدانیم سالانه حدود ۱۰۰ میلیون حیوان تحت تستهای مورد نظر قرار می گیرند و تعداد حیواناتی که در صنعت کازمتیک بدین منظور استفاده می گردد نیز در حدود ۱۰۰ هزار تا ۵۰۰ هزار عدد سالیانه است. در فیلد تحقیقات کازمتیک این حیوانات بیشتر به منظور بررسی های ایمنی یا سم شناسی ، احتمال ایجاد تحریک پوست یا چشم مورد استفاده قرار می گیرند.

البته انجام تست هایی در تحقیقات کازمتیک همچون تست های سرطان و آکنه زایی محصولات نیز بر روی حیوانات صورت می پذیرد و حیواناتی که در این وادی مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از خرگوش ، خوکچه هندی ، موش ، همستر ، رت نر و …

اما نکته مورد بحث ایجاد درد و نقص عضویست که در طول انجام آزمایش یا بعد از آن برای حیوان ایجاد می گردد و بر خلاف انسان که می تواند با رضایت شخصی خود در این نوع از آزمایشات شرکت نماید و یا نهاد ناظر اخلاق پزشکی موارد متعددی را در باب احتمال بروز خطر در انسان مورد بررسی قرار می دهد، حیوان از این اختیار بهره مند نیست و شاید قوانین و مقررات اخلاق پزشکی نیز هنوز پوشش کافی در این باره ندارند.

هرچند نهادهای متعددی در دنیا در جهت حمایت از حیوانات آزمایشگاهی وجود دارد و این نهادها در کنار توجه به نقش مهم و حیاتی حیوانات در آزمایشات صورت گرفته در سالهای گذشته که در بسیاری از موارد موجب رفاه یا حتی نجات بشریت شده است به لزوم یا عدم لزوم این تست های آزمایشگاهی توجه بسیار ویژه ای دارند.

همانگونه که می دانیم استفاده از محصولات کازمتیک در مقایسه با دارو از اهمیت کمتری برخوردار است و لذا انجام تست های آزمایشگاهی بر روی حیوانات در مواردی که به تجمل ، مد ، یا فشن بر می گردد از اهمیتی برخوردار نبوده و بکارگیری حیوانات در آزمایشات مربوطه به نوعی ظلم تلقی می گردد بخصوص اینکه تستهای جایگزین دیگری همچون بایو پرینتر سه بعدی پوست نیز وجود دارد که می تواند به راحتی جایگزین این تستها گردد.

edited by َArtan Akheri

 

دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط