تغذیه

دریافت کالری کمتر ، طول عمر بیشتر ، پوست سالم تر

کلمات کلیدی: دریافت کالری کمتر, طول عمر بیشتر, پوست سالم تر, جاودانگی, محدودیت کالری, رژیم غذایی, کاهش علائم پیری, سم زدایی, هورمون ضد پیری,  فرایندهای پیر پوستی .

تمایل به جاودانگی و زندگی ابدی خواسته ایی دیرپا در طول تاریخ زندگی بشر تلقی می شود.

از میان دستاوردهای متعدد مطرح شده در این باب بی شک محدودیت دریافت کالری در صف اول توجه محققین و متخصصین قرار دارد و مورد استقبال همگانی است.

اولین شواهد علمی در باب منافع محدودیت کالری دریافتی به سال های دهه 1930 میلادی بر می گردد و Clive McKay بیوشیمیست آمریکایی در مطالعه ایی به بیان منافع کاهش دریافت کالری پرداخت. او در مطالعه بر روی موشهای صحرایی مشخص نمود با کاهش 50 درصدی دریافت کالری موش های صحرایی دو برابر موش هایی که بالانس دریافتی کالری نداشتند، بیشتر عمر نمودند. البته این حقیقت بعد ها به کرات در سگ ها و میمون ها نیز مورد آزمایش و تائید قرار گرفت.

آیا با کاهش 50 درصدی کالری دریافتی، ما می توانیم 50 درصد بر طول مدت عمرمان بیافزائیم ؟

مطمئنا پاسخ منفی خواهد بود. اما مطالعات نشان داده است یک رژیم غذایی متعادل با میزان دریافت کالری کمتر و محدودتر سبب کاهش محسوس فاکتورهای خطر آفرینی همچون فشار خون بالا ، چربی خون و عواملی از این دست می گردد.

اخیرا با عبارتی تحت نام: (CRONies” (caloric restriction with optimal nutrition آشنا شدم که به عبارتی بیانگر نوعی رژیم غذایی است که در آن فرد سعی می نماید تا بین 10 الی 25 درصد کالری دریافتی روزانه خود را کاهش دهد. در این سیستم سعی بر این نیست که کاهش وزنی صورت پذیرد بلکه تلاشی است برای افزایش طول عمر و سلامتی بیشتر .

مقالات مشابه :   توصیه های علم نوتریکازمتیک برای کاهش وزن همراه با پیکر تراشی تغذیه ای

مستندات و مدارک متعددی برای اثبات این تئوری برای انسان نیز وجود دارد. می دانیم روزه همانگونه که در دین مبین اسلام به آن توصیه شده و از واجبات است در بسیاری از ادیان نیز توصیه می گردد. روزه نیز به نوعی بیانگر همین اصل و واقعیت است و دارای اثرات مثبت فراوانی است.

با نگاهی به تاریخ می بینیم در طول جنگ جهانی دوم و مدتی بعد از آن که میزان کالری دریافتی مردم در این قاره سبز کاهش یافته بود، میزان حملات و مشکلات قلبی و عروقی نیز، کاهش معنا داری داشته است و جالب اینکه با بازگشت مردم به رژیمی عادی و پرکالری وضعیت ابتلا به بیماری ها فوق الذکر نیز افزایش یافته است.

آیا کاهش دریافت کالری تاثیری در کاهش علائم پیری نیز دارد ؟

اخیرا تحقیقات گسترده ایی برای کشف این واقعیت توسط دوست و همکار خوبم جناب آقای دکتر Fred Zulli در شرکت میبل سوئیس انجام شده است. مطالعاتی که بر روی پروسه های بیوشیمیایی داخل سلولی با محدود نمودن دریافت کالری و افزایش فعالیت های فیزیکی صورت گرفته است.

می دانیم یکی از فاکتورهای مهم در پروسه های داخل سلولی فاکتور رونویسی است فوکسو یا (transcription factor FOXO ( Forkhead box O (FoxO) transcription factors است و می دانیم یک فاکتور رونویسی می تواند سبب فعال سازی یا خاموشی و عدم فعالیت یک ژن گردد.

( فاکتور رونویسی ژنتیکی یا عامل رونویسی ژنتیکی مجموعه‌ای از پروتئین‌های مختلف است که با اتصال به راه‌انداز ژن و فعال کردن رونویسی (ژنتیک) در سلول‌ها باعث فعال شدن ژنها، ساخته شدن آران‌ای از دی‌ان‌ای و سنتز پروتئین‌های دیگر می‌شوند) transcription factor FOXO توسط (AMPK protein (activated protein kinase فعال می گردد، عاملی که همانند یک سنسور انرژی عمل نموده و عمدتا در طی فعالیت های فیزیکی ساخته می شود.

مقالات مشابه :   رژیم غذایی در بیماری پسوریازیس

فرآیند تاثیر کاهش دریافت کالری برافزایش عمر سلولی

وقتی فرد مواد غذایی با میزان کالری بالا دریافت می نماید میزان بالایی از انسولین در بدن ترشح می گردد. انسولین به گیرنده های سطح سلولی خود یعنی رسپتور IGF -1 متصل می شود و در نتیجه سبب غیر فعال شدن FOXO می گردد.

حال از طرف دیگر با کاهش میزان دریافتی کالری میزان ترشح انسولین و در پی آن اتصال به رسپتور مورد نظر کاهش می یابد و FOXO فعال شده و ترمیم دی ان ای DNA repairing افزایش یافته و سم زدایی و خنثی سازی اثرات گونه های واکنش گر اکسیژن ROX رخ می دهد و در نتیجه طول عمر سلولی نیز افزایش می یابد.

این همان اتفاقی است که با انجام فعالیت های فیزیکی و ورزشی نیز رخ می دهد و AMPK و Klotho نیز سبب فعال سازی foxo و در نتیجه افزایش طول عمر سلولی می گردند. Klotho نام یک هورمون ضد پیری است که نقش مهمی را در فرایند پیری ایفا می نماید.

با بررسی های صورت گرفته در موشی که به سرعت به دلیل کمبود این هورمون در سال 1997 پیر شده بود کشف گردید. با افزایش فعالیت های فیزیکی و بدنی میزان klotho در سلول افزایش می یابد و سبب کمک به افزایش شکل گیری و فعالیت transcription factor FOXO می گردد.

همانگونه که حتما حدس می زنید با دریافت کالری کمتر و متعاقب آن کاهش دریافت انرژی نیز فعالیت بالای FOXO رخ خواهد داد. در رژیم با کالری کاهش یافته میزان انسولین کمی ترشح می گردد و بنابر این گیرنده IGF نیز آزاد باقی می ماند و در عوض transcription factor FOXO فعال می گردد. حال با دریافت بالای کالری FOXO غیز فعال باقی مانده و مقدار بالایی انسولین ترشح می گردد که به رسپتور IGF باند می شود. این پروسه ایست که در فرآیند پیری نیز حادث می شود یعنی پیری سبب غیر فعال ماندن transcription factor FOXO می شود.

مقالات مشابه :   رژیم غذایی در بیماری پسوریازیس

خوب حال می دانیم دریافت کالری کمتر و کاهش دریافت انرژی و افزایش فعالیت های فیزیکی و بدنی سبب سلامتی بیشتر و افزایش طول عمر می گردد. حال سوال اینجاست آیا موادی وجود دارند که سبب اثرات مشابهی بر پروسه های بیوشیمیایی مورد اشاره در بالا شوند تا سلول های بدن ما بدون ورزش یا رژیم کم کالری نیز بتواند بهتر بماند و بیشتر عمر کند ؟ یا آیا موادی موجودند که بتواند به طرق مشابه فرایند های پیر پوستی را کنترل نموده و به تاخیر بیاندازند ؟

این سوال و سوالاتی از این دست سر آغاز تحقیقات گسترده ایی برای یافتن مواد اولیه ایی در صنعت کازمتیک گشت و خوشبختانه دستاوردهای ابتدایی بسیار ارزشمندی را نیز به همراه داشت به امید فراگیری روند این تحقیقات در کشورمان.

✍️ دکتر محمد بقایی

edited by artan akheri

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا