ترمیم سطح موهای آسیب دیده با ترکیبی از ١٨- متیل ایکوزانوئیک اسید و نوعی کاتیونیک سورفکتانت

۱۸ متیل ایکوزانوئیک اسید

18 متیل ایکوزانوئیک اسید چیست؟

18 متیل ایکوزانوئیک اسید با پیوند کووالانسی مسئول تامین آب گریزی تار مو یعنی خاصیت دفع آب است. این یعنی با جلوگیری از جذب بیش از حد آب از محیط، از مو محافظت میکند. همچنین به موها لطافت و درخشندگی می بخش. این ماده به کاهش گره خوردن در موهای خیس کمک میکند و اجازه می دهد تارهای موی در کنار هم به صورت موازی از حالت خیس به خشک تغییر وضعیت دهند بدون اینکه در هم تنیده شوند. در شکل زیر تفاوت تار موی دارای لایه 18 متیل ایکوزانوئیک را با تار موی فاقد این ماده را مشاهده میکنید.

داشتن موى سالم و زیبا مطمئنا آرزوی بسیاری از مردم دنیا بویژه بانوان و دخترانی است ،که موهایشان در معرض آسیب های گوناگون قرار دارد. آسیب های ناشی از بکار گیری مواد شیمیایی ، حرارتهای بسیار بالا و فاکتورهای محیطی ( پدیده هوازدگی ) بشدت مو را تحت تاثیر خود قرار داده و مى تواند مشکل زا باشد.

امروزه بسیاری از محصولات مراقبت از مو در این حوزه خاص تمرکز دارند. سطح مو دارای خواصی اختصاصی همانند هیدروفوبیسیته ( آب گریزی ) و اصطکاک سطحی است. با تغییر ساختمان سطح فیبر مو این خواص تغییر مى نماید.

وقتی از ساختمان سطح مو حرف مى زنیم منظورمان 18 -methyleicosanoic acid یا همان ١٨- متیل ایکوزانوئیک اسید ( که قبلا در مورد آن حرف زده ایم ) و اپی کوتیکول و تخریب آنهاست. مطمئنا این زاویه قرارگیری و مقدار ۱۸-MEA از ریشه به نوک تار مو و همچنین وضعیت اپی کوتیکول است که نقش مهمى در خواص سطحى تار مو را ایفا مى نماید.

موهای آسیب دیده, متیل ایکوسانوئیک اسید, کاتیونیک سورفکتانت, پدیده هوازدگی, هیدروفوبیسیته, اپی کوتیکول, آسیب مو, سطح مو, ترمیم سطح کوتیکول .

١٨- متیل ایکوزانوئیک اسید (۱۸-MEA) مسئول خاصیت هیدروفوبیسیته یا آب گریزی مو است و برداشته شدن این ماده از روی کوتیکول موی سر توسط هر گونه ماده شیمیایی آلکالاین یا بازی موجب آسیب مو از طریق افزایش آب دوستی آن می گردد. بدین ترتیب می توان دریافت استفاده از موادی با pH بالا همانند رنگ مو، صاف کننده ها، دکلره … می تواند به راحتی این لایه چربی ارزشمند را از سطح مو بردارد.

به علاوه مطالعات نشان داده است اگر مو در معرض تابش اشعه های ماوراء بنفش قرار گیرد آب دوستی آن افزایش یافته و مقدمات آسیب مو فراهم می گردد. اشعه ماوراء بنفش می تواند به ترکیب ۱۸-MEA آسیب رسانده و از این طریق موجب آسیب کوتیکول گردد.

همانگونه که گفته شد، هیدروفوبیسیتی (آب گریزی) مو ناشی از وجود لایه ای از چربی به نام ۱۸-MEA است. این لایه چربی با اتصالات کووالانسی به فتی اسید های فیبر هیدروفیلیک اتصال دارد. تحقیقات نشان داده است، بکارگیری اقدامات شیمیایی همانند بیلیچینگ حتی به شرط برداشتن 18 متیل ایکوزانوئیک اسید به تنهایی برای از بین بودن خواص سطحى تار مو کافی نیست بلکه عوامل مخرب دیگری همچون پدیده هوازدگى weathering ، شامپو نمودن های مکرر نیز لازم است تا این از دست رفت خواص سطحی بوقوع بپیوندد.

ترکیباتى از ۱۸-ME و کاتیونیک سورفکتانت ها (Stearoxypropyldimethylamine) برای ترمیم از دست رفت این ماده بر روی سطح فیبر مو وجود دارد که هیدروفوبیسیتی از دست رفته را به موهای بلیچ شده و مرتبا در معرض شامپو قرار گرفته را بر مى گرداند. طبیعت هیدروفوبیک مو سبب کاهش اصطکاک سطحى در سطح مو مى گردد و هر چه این طبیعت هیدروفوبیک کاهش یابد و سطح مو هیدروفیلیک تر گردد، خشکى و زبری سطح مو را فرا خواهدگرفت.

موهای آسیب دیده, متیل ایکوسانوئیک اسید, کاتیونیک سورفکتانت, پدیده هوازدگی, هیدروفوبیسیته, اپی کوتیکول, آسیب مو, سطح مو, ترمیم سطح کوتیکول .

‏۱۸-MEA به راحتی با بکارگیری موادقلیایی همانند رنگ نمودن یا فر دائم برداشته شده و سطح تار مو هیدروفیلیک و اصطکاک آن افزایش مى یابد. وقتی مو 18 متیل ایکوزانوئیک اسید را از دست مى دهد احساس بی جانى و خشکى ایجاد شده و شانه پذیری آن نیز دچار مشکل مى گردد.

ایکوزانوئیک اسید

تحقیقات نشان داده است ریکاوری سطح موهای آسیب دیده با استفاده از ملح ۱۸-MEA/SPDA  ترکیب ۱۸ متیل ایکوزانوئیک اسید و یک کاتیونیک سورفکتانت معروف به نام استئاروکسی پروپیل دی متیل آمین ‏ Stearoxypropyldimethylamine به نحو موثری در ترمیم سطح کوتیکول و بازگشت خواص سطحى آن موثر بوده است.

✍️ دکتر محمد بقایی
دکترداروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک
مشاور اداره کل فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو

edited by artan akheri
دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط