نقش ضد آفتاب در تنظیم رگ گشادگى یا وازودیلیشن عروق پوستی

نقش ضد آفتاب, وازودیلیشن, عروق پوستی, نیتریک اکساید, ضد آفتاب شیمیایی, تعریق, فعالیت هاى واسکولار پوست, سیستم قلبی عروقی, نوروترانسمیتر .

کلمات کلیدی: نقش ضد آفتاب, وازودیلیشن, عروق پوستی, نیتریک اکساید, ضد آفتاب شیمیایی, تعریق, فعالیت هاى واسکولار پوست, سیستم قلبی عروقی, نوروترانسمیتر .

بر اساس مدارک و شواهد تحقیقاتى موجود اشعه هاى ماوراء بنفش خورشید به عنوان فاکتور هاى دخیل در بروز سرطان پوست و پیر پوستى زودرس شناخته شده اند.

به علاوه مشخص شده است اشعه ماوراء بنفش موجب کاهش اتساع عروق خونى پوست وابسته به نیتریک اکساید( وازودیلیشن ) از طریق کاهش میزان نیتریک اکساید در دسترس پوست مى گردد.

رگ‌گشادگی ( اتساع عروق یا وازودیلیشن، Vasodilation ) گشاد کردن یا گشودن رگ خونی است. این پدیده از شل کردن و آرام کردن سلول‌های ماهیچه صاف دیواره رگ‌ها پدید می‌آید. این اصطلاح به‌طور ویژه برای سیاهرگ‌ها، سرخرگ‌ها و سرخرگچه‌‌ها به‌کارمی‌رود.

در اثر این پدیده، جریان خون و شدت خونرسانی به بافت بخشی از بدن افزایش می‌یابد تا نیاز آن به خونرسانی بیشتر، تأمین گردد. این پدیده ممکن است در اثر فرایندهای اطراف بافت مورد نظر یا عللی نظیر هورمون‌‌ها یا سامانه عصبی باشد.

وازودیلیشن عروق خونى پوست نقش مهمى را در تنظیم حرارت بدن و پاسخ در برابر شوک هاى گرمایی در سطح پوست و از این طریق در کل بدن ایفا مى نماید.

اثر ماوراء بنفش و ضد آفتاب بر روی میزان وازودیلیشن

محققین اثر تابش اشعه ماوراء بنفش با ضد آفتاب یا عرق بر روى قابلیت نیتریک اکساید بر روى تقویت وازودیلیشن عروق پوستى را مورد بررسی قرار دادند. در این بررسی بالغین جوان سالم که داری پوستى روشن تا متوسط بودند.

در یک بازوى خود مورد تابش اشعه ماوراء بنفش قرار گرفتند و این در حالى بود که بازوى دیگر به عنوان شاهد اشعه ایی دریافت ننمود. میزان اشعه دریافتى نیز تقریبا معادل اشعه ایی بود که در یک روز آفتابی به مدت یک ساعت در بیرون از منزل دریافت مى گردد بدون اینکه ضد آفتابی مصرف گردد.

بر روى بازویی که در معرض اشعه بود سه سایت مختلف با شرایط مختلف مورد بررسی قرار گرفت ؛

١- سایتى که فقط اشعه دریافت نمود
٢- سایتى که اشعه دریافت نمود اما بر روى پوست از یک ضد آفتاب شیمیایی استفاده شده بود
٣- سایتى که اشعه دریافت نمود اما تحریک تعریق پوست نیز صورت پذیرفت

نکته مهم که به آن دست یافتند این بود که سایتى از بازویى که تنها اشعه ماوراء بنفش دریافت نموده بود یعنى سایت ١ ، میزان وازودیلیشن وابسته به نیتریک اکساید کمتر از بازوى کنترل بود. اما سایتهایی که ضد آفتاب دریافت نموده بود یا دچار تعریق بود کاهشى در وازودیلیشن ناشی از نیتریک اکساید را نسبت به کنترل نشان ندادند.

این تحقیق که توسط تیم تحقیقاتى دانشگاه پنسیلوانیا صورت گرفت مشخص مى نماید ضد آفتاب یا تعریق دارای اثرات محافظتى در برابر اشعه ماوراء بنفش نور آفتاب است و نشان دهنده این امر است که ضد آفتاب علاوه بر اثرات ضد سرطانى دارای اثراتى بر علیه کاهش فعالیت هاى واسکولار پوست است.

مى دانیم نیتریک اکساید (Nitric Oxide: NO) یک مولکول پیام‌رسان ناپایدار است که توسط سه ایزوفورم مختلف تولید می‌شود و در طیف گسترده‌ای از فرآیندهای فیزیولوژیک بدن نقش دارد. به‌عنوان مثال، در سیستم قلبی عروقی یک فاکتور شل‌کننده عروق بوده و در سیستم عصبی مرکزی به‌عنوان یک نوروترانسمیتر عمل می‌کند.

فشار خون بالا, تنظیم فشار خون, کمبود اکسیژن, القای هایپوکسی, پیر پوستی زودرس, چروک هاى پوستى, خود ترمیمی پوست, ترشح طبیعی کورتیزول, بروز آکنه بزرگسالان .

✍️ دکتر اشکان احسانی
دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک
مشاور اداره کل فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو

فشار خون بالا, تنظیم فشار خون, کمبود اکسیژن, القای هایپوکسی, پیر پوستی زودرس, چروک هاى پوستى, خود ترمیمی پوست, ترشح طبیعی کورتیزول, بروز آکنه بزرگسالان .

✍️ دکتر محمد بقایی
دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک
مشاور اداره کل فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو

edited by Artan Akheri
دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط