نگاهی گذرا بر خاصیت ” مقاوم در برابر آب water resistance “ فرآورده های ضد آفتاب

ضد آفتاب, water resistance, آفتاب, فرمولاسیون, امولسيفاير, re-emulsification, فيلترهاي ضد آفتاب, فرمولاسيون كازمتيک .

کلمات کلیدی: ضد آفتاب, water resistance, آفتاب, فرمولاسیون, امولسیفایر, re-emulsification, فیلترهای ضد آفتاب, فرمولاسیون کازمتیک .

آفتاب به عنوان منبع تولید انرژی های خورشیدی همواره و بى وقفه در حال تابش است و اشعه های خطرناک آن در سطح زمین ، پوست را در معرض خود قرار می دهد. همانگونه که می دانیم اشعه ماوراء بنفشی که به سطح زمین می رسد شامل دو نوع UVB و UVA می باشد.

بی شک وقتی بخواهیم فرمولاسیونى را طراحى نماییم که قابلیت مصرف در ساحل و یا آب را داشته باشد اولین مقوله ایی که مورد توجه قرار مى گیرد “مقاوم در برابر آب Water-resistance” است، به نحوی که فرمولاسیون بتواند محافظت لازم در برابر این انرژی های خورشیدی را پس از در معرض آب قرار گرفتن نیز حفظ نماید.

اساسا وقتى فرمولی بر روی پوست استعمال گردد و خشک شود به سه طریق ممکن است در تماس با آب مورد تهدید واقع شده و از روی پوست برداشته شود :

١- اگر فرمولاسیون مورد نظر حاوی مقادیر قابل توجهی از امولسیفایر های هیدروفیلیک ( آب دوست) باشد ، تماس با آب مى تواند سبب re-emulsification ، تغییر ساختار املسیفائینگ و شکل گیری ساختارهای جدید و نامتوازن و ناخواسته ایی گردد.

٢- مى دانیم برای تداوم اثر محافظتی ضد آفتاب لازم است تا فیلمى یکنواخت و متوازن از فرمول بر روی پوست موجود باشد ، آب مى تواند به طریق فیزیکى موجب برداشت این فیلم ایجادی یا تغییر توازن آن شده و از این طریق نیز خللی ایجاد نماید.

٣- اگر فرمول حاوی مواد موثره یا فیلترهای ضد آفتاب محلول در آب باشد نیز تماس با آب مى تواند موجب حذف یا کاهش معنی دار این مواد از فرمول گشته و در نتیجه مشکلی در فرایند محافظت ایجاد گردد.

حال اگر بخواهیم استراتژی خاصی در این رابطه برای حل مشکل داشته باشیم باید :

١- تا حد امکان از امولسیفایر های هیدروفیلیک کمتری استفاده نماییم.
٢- چندین بار پس از استعمال ضد آفتاب و خشک شدن آن مجددا از ضد آفتاب استفاده نماییم.
٣- مواد موثره انتخابی مان را به نحو مطلوب و موثری در همه نقاط فرمول پخش نماییم.

استراتژی طراحى فرمولاسیون های ضد آفتاب “مقاوم در برابر آب water resistance “

١- استفاده از سیستم امولسیفائینگ آب در روغن به مراتب بهتر از روغن در آب است زیرا فیلم ایجادی توسط این نوع امولسیون بر روی پوست تا حد مطلوبی توان مقاومت در برابر re-emulsification را دارد زیرا فاز روغنی در این امولسیون فاز خارجى است و همین امر سبب ایجاد خاصیتى و ماهیتى هیدروفوب و آب گریز برای فرمول مى گردد.

٢- استفاده ازمواد سیلیکونى راهکار دیگر است. روغن های سیلیکونى به دو طریق به مقاومت در برابر آب کمک مى نمایند:

الف – روغن ها خود اساسا آب گریزند
ب- آنها توزیع بسیار مناسبی دارند و مى توانند فیلم یکنواخت و متوازن را بر روی پوست به مدتی طولانی تر ایجادنمایند.

٣- استفاد از سیستمهای امولسیفایری خاص و دارای ساختاری مشابه با ساختار پوست که اساسا دارای خواص آب گریزی مطلوبی هستند همانند امولسیفایر هایی با پایه فسفات نیز مى توانند در ایجاد مقاومت در برابر آب مطلوب باشند.

۴- استفاده از شبکه های ژلی کریستال مایع نیز یکى دیگر از راهکارهاست. سیستمهای شبکه ایی ژلی لاملار امولسیون هایی با ساختاری مقاوم در برابر re-emulsification پس از خشک شدن و رونشست لایه ای بر روی پوست ایجاد مى نمایند.

۵- بکارگیری پلیمرهای ایجاد کننده فیلم film forming polymer نیز یکى دیگر از متداولترین راهکارها برای ایجاد مقاومت در برابر آب است .

۶- انتخاب گونه های از فیلترهای ضد آفتاب مقاوم در برابر آب نیز یکی دیگر از راهکارهاست ، امروزه گونه هایی ترکیبی از فیلترهای محلول در آب در بستری مقاوم در برابر آب طراحى شده اند که امکان ایجاد فرمولی با مقاومت بیشتر در برابر آب را به فرمولاتور مى دهد. از این دست مواد مى توان به فیلترهای تیتانیوم دی اکساید کوت شده با مواد هیدروفوب اشاره نمود.

به هر حال به نظر من فرمولاسیون کازمتیک علمى است آکنده و آمیخته از هنر ، هنرى که با انتخاب شخصی یک فرمولاتور تجلی مى یابد، انتخابی که اگر از سر ذوق و آگاهى و تجربه باشد مطمئنا منجربه خلق شگفتی خواهد شد.

طراحى فرمولاسیون ضد آفتاب مقاوم در برابر آب مى تواند با لحاظ کردن استراتژی های خاص ذکر شده و با بهره گیری از یک یا چند دسته از مواد بالا، طراحى و عرضه گردد و مطمئنا اقبال عمومى آن از سوی مصرف کنندگان ملاکى است بر کیفیت و کارآیی آن.

✍️ دکتر محمد بقایی
دکترداروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک
مشاور اداره کل فرآورده های آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو

edited by artan akheri
دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط