تفاوت پوست خشک و پوست کم آب و بررسی عوامل ایجاد کننده کم آبی پوست

تفاوت پوست خشک و پوست کم آب

کلمات کلیدی : تفاوت پوست خشک و پوست کم آب, دهیدراته شدن, غدد سباسه, سبوم, استراتوم کورنئوم, فرمولاسیون محصولات صورت, مرطوب کننده مناسب, ضد آفتاب .

در این مقاله به تفاوت پوست خشک و پوست کم آب می پردازیم. پوست خشک نوعی از انواع پوست است ، اما کم آبی یا از دست دادن آب پوست یا دهیدراته شدن حالتی است که هر نوع پوستی و یا به عبارتی هر فردی ممکن است تجربه نماید. وقتی صحبت از خشکی پوست به میان می آید یا اینکه می گوئیم پوست خشک است ،منظورمان کاهش یا از دست رفت روغن یا چربی پوست است اما وقتی که می گوئیم پوستی کم آب یا دهیدراته است یعنی میزان رطوبت و آب در لایه شاخی یا استراتوم کورنئوم که سطحی ترین لایه پوست می باشد کاهش یافته است.

نکته مهمی را بخاطر داشته باشید :

برای اینکه پوستی کم آب یا دهیدراته داشته باشید نیازی نیست پوستی خشک داشته باشید و به همین دلیل ، پوستهای چرب و ترکیبی نیز می توانند کم آب شده و دهیدراته گردند .

در پوست غدد سباسه نقش تولید روغن ، ماده واکسی چربی که سبوم نامیده می شود را دارند که از تری گلیسرید ها ، واکس استر ها ، اسکوالن و متابولیت هایی از ساخت چربی سلولی است. سبوم سبب لوبریکنتی و ضد آفتاب شدن سطح پوست پستانداران می گردد.

حال سوال این است ، چگونه می توانیم بفهمیم که مشکلمان از کدام نوع است؟ اگر بخواهیم الگویی سریع و کاربردی برای شناسایی پوست خشک و پوست کم آب یا دهیدراته ارائه دهیم باید موارد زیر را برای دانستن تفاوت پوست خشک و پوست کم آب در نظر بگیریم.

پوست خشک چگونه است؟

• احساس زبری می نماید
• ظاهری خشک دارد
• می تواند دچار پوسته ریزی شود

پوست کم آب یا دهیدراته چگونه است؟

  • ظاهری بی جان دارد
  • احساس کشش می نماید
  • احساس زبری میکند
  • حساس است
  • خطوط ریزی را نشان می دهد
  • مجموعه ایی از علائم پیری همانند افتادگی و چروک های عمیق را بروز می دهد

علل کلیدی و مهم ایجاد کم آبی یا دهیدراته شدن پوست چیست؟

کم آبی پوست می تواند به علل مختلفی رخ دهد عواملی که می توان آنها را به سه دسته زیر طبقه بندی نمود.

  • داخلی
  • محیطی
  • رفتاری

آفتاب (محیطی)

شاید بسیاری فکر کنند عواملی مانند : باد ، باران و هوای سرد از علل اصلی ایجاد کم آبی در پوست هستند اما شاید به جرات بتوان گفت یکی از مهمترین علل ایجاد این مشکل اشعه ماوراء بنفش نوع A یا همان UVA می باشد هر چند باد و باران و سرما نیز سبب کم آبی پوست می گردند.

آفتاب می تواند سبب ایجاد کم آبی یا دهیدراته شدن پوست گردد و اشعه ماوراء بنفش نوع A اصلی ترین فاکتوری است که پوست را تحت تاثیر خود قرار داده سبب پیشرفت پروسه پیر پوستی ، افزایش اکسیدانت ها در پوست ، کم آبی و افزایش رادیکال های آزاد در سلول ها و آسیب پوست گردد.

آب سخت (محیطی)

علاوه بر آفتاب، آب سخت نیز حاوی املاحی است که می تواند سبب برون رفت و از دست رفت آب از پوست گردد.

آب داغ و حمام طولانی (رفتاری)

علاوه بر آب سخت، آب داغ نیز می تواند سبب بروز این مشکل شود . دوش گرفتن با آب داغ می تواند به تسریع برون رفت آب از لایه استراتوم کورنئوم کمک نماید. از دیگر عوامل ایجاد کننده کم آبی در پوست اقامت بیش از حد و طولانی مدت در حمام است. هر چه بیشتر در حمام بمانیم احتمال از دست رفت آب از لایه شاخی پوست افزایش می یابد. حال تصور نمایید : فردی با آب سخت و داغ حمام نموده و به مدت طولانی نیز در آنجا اقامت نماید ! مطمئنا پوست او کاندید از دست رفت آب و کم آبی است.

دستگاه های هواساز (محیطی)

دستگاه های هواساز و حرارتی برودتی مرکزی نیز از دیگر عوامل ایجاد پوست کم آب و دهیدراته هستند. اقامت طولانی مدت در محیط متاثر از چنین دستگاه هایی مطمئنا می تواند موجب افزایش احتمال بروز کم آبی یا دهیدراته شدن پوست گردد.

مصرف اشتباه محصولات کازمتیک (رفتاری)

مصرف اشتباه محصولات کازمتیک نیز از دیگر عوامل ایجاد پوست کم آب و دهیدراته است . استفاده از شوینده های مو، صورت و بدن با قدرت شویندگی بالا و کف های خشن و تعدد مصرف روزانه ، بکار گیری مرطوب کننده های ملایم همانند برخی از لوسیون ها بخصوص در فصل سرما و استفاده از مقادیر کم و ناکافی نیز می تواند موجب بروز کم آبی یا دهیدراته شدن پوست گردد.

نکته مهم دیگری نیز در این رابطه وجود دارد و آنهم اینکه باید بدانیم فرمولاسیون محصولات صورت و بدن کاملا دارای ساختار و مواد تشکیل دهنده متفاوتی هستند .لذا از بکار گیری مرطوب کننده های صورت برای بدن و بر عکس نیز باید پرهیز نمود زیرا این اشتباه نیز می تواند سبب بروز کم آبی یا دهیدراته شدن پوست گردد.

بکارگیری نامناسب از محصولات اسکراب و ساینده پوست ، شدت مالش و تعدد مصرف شان نیز از عوامل بروز مشکل تلقی می گردد.

پیری داخلی علت کم آبی پوست

پیری داخلی نیز از علل کم آبی پوست بشمار می رود. همزمان با افزایش سن یکی از مشکلات پوستی پیش رو حفظ رطوب آن است. پیری سبب بروز کم آبی بدن می گردد و پوست نیز از این قاعده مستثنی نیست. به علاوه پوست در پیری توان جایگزین نمودن چربی های از دست رفته را نیز از دست می دهد و به علاوه دیواره مویرگی نیز بسیار شکننده می گردد.

پیری سبب کاهش سرعت جابجایی سلول های پوستی از مکان ساخت تا نقطه ریزش می گردد. تغییرات ساختمانی همراه با پروسه پیری نیز از دیگر علل ایجاد کم آبی پوست می باشد.

مهمترین تغییرات پوستی همراه با فرایند افزایش سن

۱- پوست زبرتر می گردد
۲- پوست برای ایجاد ضایعات همانند برخی از تومور های بدخیم مستعد تر می گردد
۳- پوست الاستیسته و قوام خود را از دست می دهد
۴- پوست دارای رنگی شفاف تر می گردد که نشان از کاهش ضخامت اپیدرم است
۵- پوست شکننده تر می گردد
۶- پوست به راحتی کبود می گردد که بدلیل شکنندگی دیواره مویرگی است.

راه حل هایی برای رفع مشکل کم آبی پوست

به هر حال کم آبی و دهیدراته شدن پوست به هر علتی که رخ دهد بهترین مقابله با آن استفاده از یک مرطوب کننده مناسب است که بخوبی رطوبت از دست رفته را جبران نماید و از دست رفت مجدد آب از پوست نیز به صورت همزمان بکاهد .

علاوه بر استفاده از مرطوب کننده تغییر همزمان برخی رفتارها و سبک زندگی نیز در رفع مشکل کم آبی پوست نقشی تعیین کننده دارد.

تغذیه سالم ، عدم مصرف الکل ، عدم استعمال دخانیات ، نوشیدن آب به میزان کافی و استفاده صحیح و بموقع از ضد آفتاب شاید در راس این امور قرار داشته باشند.

edited by artan akheri
دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط