گره های لنفاوی مقصد رنگ های تاتو و خطر بروز سرطان

رنگ های تاتو

کلمات کلیدی : تاتو, رنگ های تاتو, جوهر تاتو, گره های لنفاوی, ترکیبات شیمیایی, سوزنهای استریل, توکسیسیتی رنگ تاتو, احتمال بروز سرطان .

در گزارشی تحت عنوان

Tattoo ink contaminants can end up in lymph nodes, study finds

منتشره در گاردین به تاریخ ١٢ سپتامبر ٢٠١٧ آمده است : “ذرات میکروسکوپیک رنگ تاتو میتواند به داخل بدن نفوذ نموده و در غذد لنفاوی رسوب نمایند.”

و به گزارش رویتر سالن‌های خالکوبی در سراسر اتحادیه اروپا روز سه‌شنبه چهارم ژانویه 2022 در شرایط بحرانی قرار گرفتند، زیرا قانون جدیدی به اجرا درآمد که عملاً بسیاری از محبوب‌ترین جوهرهای آن‌ها را ممنوع می‌کند و یکی از تاتو کارها آن را مانند «گرفتن آرد از یک نانوایی» توصیف کرده است.

غدد لنفاوی (lymph glands) یا گره‌های لنفاوی (lymph nodes) اندام بیضی شکل از سیستم ایمنی بدن هستند که به طور گسترده‌ای در سراسر بدن از جمله زیر بغل، معده و مرتبط با عروق لنفاوی پخش شده‌اند.

غدد لنفاوی شامل سلول‌های B، T و سایر سلولهای ایمنی می‌باشد و به عنوان فیلتر یا تله ذرات بیگانه مانند برخی سلول‌های سرطانی عمل می‌کنند و در عملکرد صحیح سیستم ایمنی بدن مهم هستند.

ذرات بسیار کوچکی از رنگ های تاتو یا همان جوهر تاتو که ممکن است حاوی مولکولهایی از جمله، پرزرواتیوها، فلزاتی همانند نیکل، کروم، منگنز و کبالت باشد می توانند به داخل بدن نفوذ نموده و در گره های لنفاوی رسوب نمایند.

رنگ تاتو

تحقیقات نشان داده است، رنگ تاتو ترکیبی از پیگمنت های آلی و غیر آلی است و می تواند با ناخالصی های سمّی متعددی نیز همراه باشد.

پس از رنگ سیاه کربنی , دومین ماده پر مصرف متداول در رنگ تاتو ” تیتانیوم دی اکساید ” است ، ماده ای سفید رنگ که علاوه بر این به عنوان افزوده غذایی، ضد آفتاب و رنگ ساختمان نیز مصرف می گردد. ماده شیمیایی سفید رنگی که با مشکلات پوستی، تاخیر در بهبودی رخم ، خارش و التهاب همراه است.

به این جمله مهم Hiram Castillo یکی از محققین فرانسوی مشغول به کار بر روی پروژه تاتو توجه فرمایید:

وقتی فردی تصمیم به انجام تاتو می گیرد، اغلب دقت می نماید و مواظب است تا به جایی مراجعه نماید که از سوزنهای استریل استفاده می نمایند ، اما کسی ترکیبات شیمیایی رنگ های تاتو را چک نمی نماید، کاری که بر اساس نتایج تحقیقات باید انجام شود.

در تحقیقی پژوهشگران

The European Synchrotron Radiation Facility in Grenoble, France

و محققین آلمانی

The German Federal Institute for Risk Assessment in Berlin

با استفاده از سیستم شناسایی مواد فلورسنس توسط اشعه ایکس به بررسی و ردیابی ذرات رنگ تاتو در پوست و گره های لنفاوی پرداختند. نتایج تحقیقات حاکی از آن است ذرات رنگ با سایز نانو توان ورود به این گره های لنفاوی را دارند. و این رنگها می توانند برای بدن مضر باشند .

بر اساس برآورد ها حدود ۴٠ درصد از millennials ( افراد نسل جدیدی که حدود ٢٠ سال سن دارند) آمریکایی در نقاط قابل رویت یا پنهان بدنشان حداقل یک تاتو دارند. به هر حال بر اساس مستندات موجود می توان اعلام نمود ذرات با سایز نانو موجود در رنگ تاتو قابلیت نفوذ و مهاجرت از پوست به گره های لنفاوی انسان را داشته و می تواند در آنجا تجمع یابد.

رنگی که حاوی محدوده وسیعی از مواد شیمیایی و فلزات سنگین است که مطمئناً پتاسیل ایجاد سمیت را دارا می باشند. بر اساس نگرانی های موجود در این زمینه سال گذشته میلادی مجموعه ایی از مراکز تحقیقاتی که به عنوان مشاور کمیسیون اروپا فعالیت می نمایند گزارشی در این زمینه تحت عنوان ” نیاز به تحقیق بر روی توکسیسیتی رنگ تاتو و چگونگی سرنوشت این رنگها در بدن” منتشر نمودند.

‏ Ines Schreiver محقق آلمانی این پروژه عنوان کرده است ، پزشکان مشاهده نموده اند که گره های لنفاوی افرادی که تاتو کرده اند رنگی شده است، اما اطلاعات دقیق در مورد پیگمنتهای دیده شده در گره های لنفاوی که به عنوان فیلتری برای بدن ایفای نقش نموده و جزء مهمی ازسیستم ایمنی بشمار می روند اندک است.

تاتو ، رنگ های تاتو ، جوهر تاتو ، گره های لنفاوی ، ترکیبات شیمیایی ، سوزنهای استریل ، توکسیسیتی رنگ تاتو ، احتمال بروز سرطان .
نمونه ی غدد لنفاوی خانمی فوت شده که دارای تاتو بر روی پوست اش بوده است.

بر اساس نمونه هایی که از پوست و بافت لنفاوی ۴ شخص فوت شده تاتو کرده و نمونه هایی از ٢ فردی که تاتو نکرده بودند تحقیقاتی توسط پژوهشگران صورت گرفت و نتایج آن نیز در Sci. Rep. 2017 منتشر شده است در گزارش این پژوهش می بینیم که پژوهشگران برخی پیگمنتهای آلی از جمله pthalocyanines و ترکیبات azo را در نمونه های پوستی و لنفاوی افراد تاتو کرده یافته اند. البته شاید هنوز باور اینکه آنچه در لنف یافت شده است به تاتو بازگردد سخت باشد.

اما با بکارگیری روشهای سنجش دقیق تر ، مقادیر بیشتری از المنتهای غیر آلی در پوست و گره های لنفاوی افراد تاتو کرده نسبت به آنهایی که تاتو نکرده بودند یافت شده است.

المنتهایی مانند تیتانیوم، آلومینیوم ، کروم، نیکل و دیگر مواد فلزی. برخی از این المنتها در رنگ تاتو به عنوان پرزرواتیو وجود دارند و برخی دیگر نیز از اجزای تشکیل دهنده رنگ آن هستند و سمی تشخیص داده شده اند. نتایج تحقیقات نشان می دهد ذرات با سایز بزرگتر در بافت پوست باقی مانده اند و ذرات ریزتر در سایز نانو به گره های لنفاوی مهاجرت نموده اند.

هرچند شاید به علت کوچک بودن تحقیقات هنوز نتوان در باب سایز ذرات و تفاوت آنها در رونشست در پوست یا گره های لنفاوی به وضوح حرفی زد اما نکته حائز اهمیت و نگران کننده تجمع این ذرات در گره های لنفاوی است زیرا اگر چنین اتفاقی رخ دهد، این به معنی ورود این ذرات به داخل جریان خون و احتمال بروز سرطان در آینده است.

با بررسی آمار موجود می توان دریافت نزدیک به بیست و پنج درصد امریکایی ها و ١٢ درصد از اروپایی هادر بدنشان تاتو دارند و جمعیت مشتاق تاتو در بین دختران و بانوان نسبت به آقایان بیشتر است. متاسفانه تحقیقی که توسط دولت استرالیا در سال ٢٠١٧ صورت گرفته نیز تایید می نماید که ؛ ٢٢ درصد از رنگ های تاتو تست شده حاوی مواد شیمیایی شناخته شده سرطان زا می باشند.

تاتو ، رنگ های تاتو ، جوهر تاتو ، گره های لنفاوی ، ترکیبات شیمیایی ، سوزنهای استریل ، توكسيسيتي رنگ تاتو ، احتمال بروز سرطان .

هر چند آمار دقیقی از افراد دارای تاتو در ایران مشخص نیست ، اما سابقه خالکوبی در ایران به ادوار بسیار قدیم تاریخی بازمی‌گردد. تندیسه‌هایی در پازیریک و لرستان از دورهٔ هخامنشیان یافت شده‌ است که نشان خالکوبی بر بدنشان بوده‌است.

مولوی نیز در مثنوی معنوی، در ضمن داستان پهلوانِ قزوینی (شیر بی یال و دُم) به عمل خالکوبی با عنوان کبودی زدن اشاره می‌کند.

اگر از تاریخچه خالکوبوی ، تاتو یا کبودی زدن بگذریم، امروزه شاهد گرایش بیش از بیش برخی از جوانان به این نوع از تغییر در ظاهر بدن هستیم. شاید تعداد مراکز انجام تاتو در کشور از تعداد درمانگاه های آن نیز بیشتر باشد.

اما متاسفانه به نظر می رسد نظارت های لازم در جهت واردات، تولید و توزیع رنگ های تاتو در حد استاندارد های جهانی آن نباشد و به نظر هم نمی رسد نظارت های لازم بر روی مراکز انجام تاتو در کشور وجود داشته باشد. ما امیدواریم که این مساله منجر به سونامی مشکلات تاتو در سال های آینده نگردد.

آیا بهتر نیست از هم اکنون به فکر چاره بود ؟

edited by artan akheri
دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط