بررسی کوتاه نقش کمبود ویتامین D در بیماری ریزش موی سکه ای یا آلوپشیا آره آتا

کمبود ویتامین D, ریزش موی سکه ای, آلوپشیا آره آتا, 25-هیدروکسی ویتامین D, مکمل های دارویی ویتامین دی, تلوژن افلوویوم, سومین شکل رایج ریزش مو .

کلمات کلیدی: کمبود ویتامین D, ریزش موی سکه ای, آلوپشیا آره آتا, ۲۵-هیدروکسی ویتامین D, مکمل های دارویی ویتامین دی, تلوژن افلوویوم, سومین شکل رایج ریزش مو .

بر اساس اطلاعات منتشره در Dermatol Ther (Heidelb). 2019 Mar; 9(1): 51–۷۰ مشخص شده است که بر اساس نقش تنظیم کنندگی ایمنی ویتامین D ، این ویتامین ممکن است در درمان ریزش موی سکه ای یا آلوپشیا آره آتا موثر باشد. دکتر لی و همکارنش در مطالعه گسترده و متا آنالیزی که انجام داده اند دریافتند که ارتباط معنا داری بین کمبود ویتامین دی و یا سطح سرمی ویتامین دی و بیماری آلوپشیا آره آتا وجود دارد.

در ۱۴ مطالعه صورت گرفته توسط این گروه ، ۱۲۵۵ بیمار مبتلا به آلوپشیا آره آتا و ۷۸۴ نفر فرد سالم عاری از این بیماری حضور داشتند.

متوسط سطح سرمی ۲۵-هیدروکسی ویتامین D در بیماران مبتلا به این بیماری به نحو چشم گیری پایین تر از گروه افراد بدون بیماری و سالم بود و به طور متوسط این میزان در حدود ۸٫۲۵ نانوگرم بر دسی لیتر بوده است. به علاوه شیوع مشکل کمبود ویتامین D در بیماران ریزش موی سکه ای یا آلوپشیا آره آتا نیز بالا بود و محققین را برآن داشت تا به پزشکان توصیه نمایند اگر بیماری دچار این عارضه شد حتما سطح خونی ویتامین D او را نیز چک نمایند.

این تحقیق همچنین امکان بکارگیری مکمل های دارویی ویتامین دی یا فرآورده های موضعی ویتامین دی را نیز برای استفاده در درمان این نوع از ریزش مو مطرح نموده است. اما این تحقیق در مجموع نتوانست نتیجه گیری نماید که رابطه معنا داری بین پیشرفت بیماری و سطح سرمی ۲۵-هیدروکسی ویتامین D وجود دارد.

آلوپسی “ آلوپشیا” آرئه آتا (ریزش موی سکه ای) (AA) بعد از آلوپسی “ آلوپشیا” آندروژنی و تلوژن افلوویوم Telogen Effluvium احتمالاً سومین شکل رایج ریزش مو است که توسط پزشکان در کلینیک مشاهده می گردد. خطر ابتلا یا درصد احتمال وقوع AA در طول زندگی هر فرد تقریباً ۲% است یعنی تقریبا هر دو نفر از ۱۰۰ نفر در طول دوره زندگی خود ممکن است به AA دچار شوند. قابل ذکر است این بیماری واگیردار نیست؛ و از فردی به فرد دیگری منتقل نمی شود.

محققان معتقدند ریزش موی سکه ای AA یک بیماری خود ایمنی مثل آرتریت روماتوئید است ، اما در این بیماری سیستم ایمنی خود فرد به جای مفاصل استخوانی به فولیکول های مو حمله می کند.

اینکه ریزش موی سکه ای AA چرا و چگونه پیشرفت می کند کاملا مشخص نیست. سیستم ایمنی بنا به هر دلیلی به طور نامناسبی فعال شده و به فولیکول های مو حمله می کند. تحقیق با استفاده از چند مدل بیماری نشان می دهد انواع خاصی از لنفوسیت ها نقش اولیه ای در ریزش موی سکه ای  ایفا می کنند. به نظر می رسد آن ها به فولیکول های مو حمله کرده و اشتباهاً حس می کنند آنها تهدیدی برای بقیه سلول های بدن به شمار می روند.

آیا کمبود ویتامین D در بیماری ریزش موی سکه ای یا آلوپشیا آره آتا نقش دارد؟

علاوه بر مطالعه فوق ، دکتر تامپسون و همکارانش و در مطالعه دیگری به بررسی ارتباط این نوع از ریزش و ویتامین D پرداختند. آنها در مطالعه ای بر روی پرونده پزشکی و سبک زندگی ۵۵۹۲۹ نفر خانم اعلام نمودند هیچ ارتباط معنا داری بین تغذیه ، مکمل ها یا کل ویتامین دی دریافتی و خطر احتمال ریزش موی سکه ای آلوپشیا آره آتا پیدا نکرده اند.

کمبود ویتامین D, ریزش موی سکه ای, آلوپشیا آره آتا, 25-هیدروکسی ویتامین D, مکمل های دارویی ویتامین دی, تلوژن افلوویوم, سومین شکل رایج ریزش مو .

البته در مطالعه موازی دیگری توسط دکتر گید و همکارانش میزان ویتامین D افراد مبتلا به این نوع از ریزش مو و افراد سالم را مورد مطالعه و مقایسه قرار دادند ، در این مطالعه ۴۵ فرد بالغ مبتلا به این بیماری با ۴۵ فرد تحت کنترل سالم مورد بررسی قرار گرفتند. آنها نیز دریافتند سطح خونی ویتامین D در افراد بیمار ۱۷٫۸۶ ± SD 5.83 ng/mL به طرز معنا داری پایین تر از افراد سالم گروه کنترل ۳۰٫۶۵ ± SD 6.21 ng/Ml (p = ۰٫۰۰۰۱) بود.

در مطالعه ای دیگر دکتر دوراچ و همکارانش ارتباط سطح خونی ویتامین D را همزمان با شدت نوع و مدت بیماری آلوپشیا آره آتا و در همین حال دانسیته بیان رسپتور ویتامین D بر روی فولیکول های بیماران مبتلا به این نوع از ریزش مو مورد مطالعه قرار دادند. این گروه تحقیقاتی در مطالعه خود ۳۰ بیمار با متوسط سنی ۲۸٫۹ ± ۹٫۹۶ و ۳۰ فرد سالم با متوسط سنی ۳۱٫۱۷ ± ۹٫۴۳ سال را مورد بررسی قرار دادند.

از ۳۰ بیمار، ۹۶٫۷ درصد دارای کمبود ویتامین D (< ۲۰ ng/mL) بودند و این در حالی بود که ۷۳٫۳ درصد از افراد سالم نیز دارای این مشکل بوده اند. (p = ۰٫۰۰۱)

این مطالعه مشخص نمود ارتباط معکوسی بین سطح سرمی ویتامین D و شدت بیماری و طول مدت بیماری وجود دارد و هر چه این مقدار کاهش می یابد احتمال شدت بیماری و طول مدت آن افزایش می یابد اما هیچ ارتباطی بین این سطح سرمی با نوع ریزش مو و بیان رسپتور مورد نظر یافت نشد.

میزان بیان رسپتور ویتامین D بر روی فولیکول افراد بیمار و گروه سالم هر دو کاهش یافته بود. البته بر اساس مطالعات هیستولوژیک یک ارتباط معکوسی بین بیان این رسپتور و وجود التهاب نیز مشاهده شد. (p = ۰٫۰۲)

edited by artan akheri
Picture of دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

2 پاسخ

  1. وقت بخیر، من از ۴ سالگی درگیر این بیماری بودم تا الان که ۳۲ سالمه دکتر زمان هایی به طور کامل مو داشتم و‌ زمان هایی هم دچار ریزش سکه ای اونم به طور خیلی بزرگ شدم من یه دوره در بیمارستان بستری بودم و بخاطر شرایطم غذا نمیتونستم بخورم به من مکمل های خوراکی تزریق میکردن و وقتی که مرخص شدم به قدری موهای من پر و بلند شده بود که واقعا تعجب اور بود من خودم طی این سال ها متوجه شدم هر‌زمان دچار ریزش سکه ای میشم به تغذیه ام ارتباط داره و الان هم دو ماهه که دارم قرص ویتامین دی مصرف میکنم موهام داره درمیاد ولی همه سفیدن چون ویتیلیگو هم دارم
    سپاس از مطلب علمی و کاربردی که تهیه کردید🙏🤍

    1. سلام و درود بر شما امیدوارم همیشه سلامت باشید و موهای زیبا و سالمی داشته باشید. ممنون از توجه و وقتی که گذاشتید. گل لبخند بر لبانتان جاوندان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط