نگاهی گذرا بر تفاوت پوست کودکان و بزرگسالان

تفاوت پوست کودکان و بزرگسالان

در ابتدای راه قبل انکه به تفاوت پوست کودکان و بزرگسالان به صورت تیتر وار بپردازیم لازم است که ذکر شود که هر چند پوست نوزادان دارای ترکیب ساختمانی مشابه بزرگسالان است اما تفاوتهای متعددی بین پوست یک نوزاد و یک فرد بزرگسال وجود دارد، تفاوتهایی که شاید توجه به آنها از یک طرف در طراحی فرمولاسیون محصولات مراقبت از پوست و مو کودکان بسیار مهم و اساسی است و از طرف دیگر در هنکام تجویز فراورده های این چنینی توسط پزشکان باید مد نظر قرار داشته باشد.

  1. یکی از تفاوتهای اساسی ، نسبت بالای سطح تماس پوست به وزن در نوزادان است ، این نسبت در یک نوزاد ٧٠٠ سانتی متر مربع بر کیلوگرم است در حالیکه این نسبت در فردی بزرگسال ٢۵٠ سانتی متر مربع بر هر کیلوگرم وزن می باشد .
  2. اتصال بین درمیس و اپی درمیس در نوزادان بسیار سست تر از بزرگسالان بوده و از استحکام کمتری برخوردار است و در نتیجه آن پوست نوزادان نازکتر از بزرگسالان است. در طی پروسه های التهابی به همین دلیل ذکر شده پوست نوزادان راحت تر دچار تاول می گردد.
  3. نفوذ پذیری لایه شاخی یا استراتوم کورنئوم در پوست نوزادان نسبت به بزرگسالان بیشتر بوده در نتیجه ضعفی در شکل گیری سد دفاعی پوست در نوزادان وجود دارد که آسیب پذیری را افزایش میدهد، تکامل این سد دفاعی نیازمند رمان است و در شرایط طبیعی این مشکل بتدریج برطرف می گردد. به همین دلیل ممکن است نوزاد با کمترین مشکلی دچار از دست رفت بیش از اندازه آب از طریق پوست شده و به راحتی دچار کم آبی گردد.البته همین نقیصه می تواند سبب ناپایداری های حرارتی نیز بگردد.
  4. ساخت ملانین یا رنگدانه های کمتری در پوست نوزادان صورت می گیرد و ملانین کمتری نیز در پوست آنها نسبت به بزرگسالان وجود دارد ، می دانیم ملانین خود از ابزار محافظتی در برابر آفتاب است لذا پوست نوزادان به این دلیل نیز آسیب پذیری بیشتری در برابر آفتاب دارد.
  5. هیچ عملکرد مشخصی برای غدد سباسه موجود در پوست نوزادان وجود ندارد و این در حالیست که تعداد این غدد در پوست نوزادان و بزرگسالان یکسان است. شروع فعالیت غدد سباسه از آغاز دوران بلوغ است.
  6. هرچند تعداد غدد عرقی یکسانی در پوست نوزادان و بزرگسالان وجود دارد اما این غدد عرقی فعالیت بسیار کمی در نورادان دارند.
  7. اسیدیته پوست نوزادان و کودکان بالاتر از بزرگسالان است و به قلیا نزدیک تر است و این به دلیل وجود اسیدهای چرب آزاد کمتری در پوست آنها نسبت به بزرگسالان است.

به هر حال پوست ارگان مهمی است و عملکرده های اساسی آن عبارتند از :

  • حفظ آب و الکترولیت بدن
  • تنظیم حرارت
  • دفاع در برابر حملات میکروبی
  • محافظت در برابر ضربه های فیزیکی
  • محافظت در برابر سموم محیطی و انرژی های خورشیدی
  • سنتز ویتامین دی
  • کمک به سیستم ایمنی بدن
  • ادراک حسی
  • بروز ظواهر زیبایی

پوست به صورت مرتب در حال بازسازی و نوسازی است و در مسیر حرکتی خود از لایه های زیرین به سطح کم کم حیات خود را ازدست داده ، بی آب شده ، خشک و مسطح می گردد و سرانجام می ریزد ، روندی که در نوزادی با سرعتی بالا و در کهنسالی با سرعتی پایین صورت می پذیرد. این بزرگترین تفاوت پوست کودکان و بزرگسالان می تواند باشد. در مجموع میتوان گفت پوست اولین سد دفاعی بدن برای ادامه حیات است و در هر دوره سنی خاص از ویژگی های منحصر بفردی برخوردار است که باید مد نظر قرار گیرد.

edited by artan akheri
Picture of دکتر محمد بقایی

دکتر محمد بقایی

دکتر داروساز و پژوهشگر صنعت کازمتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط