تغذیه

رژیم غذایی در بیماری پسوریازیس

کلمات کلیدی: رژیم غذایی, بیماری پسوریازیس, درمان پسوریازیس, غذاهای پروبیوتیک, فلور میکروبی روده, مصرف غذاهایی با عیار آنتی اکسیدانی, ویتامین A, زردچوبه, آلوئه ورا .

با این چند توصیه ساده راحت تر زندگی نمائید :

همواره در بین مبتلایان به پسوریازیس سوالی مطرح می گردد مبنی بر اینکه آیا رژیم غذایی نقشی در درمان یا پیشگیری از این بیماری دارد یا خیر؟

رژیم غذایی پایه و اساس سلامتی است ، و مطمئنا می تواند در هر بیماری ایی موثر یاشد . مطمئنا بیماری پسوریازیس نیز از این قاعده مستثنی نیست . رژیم غذایی نه تنها می تواند به درمان پسوریازیس کمک نماید بلکه می تواند در پیشگیری از بروز حملات آن نیز موثر باشد.

امروزه درمانهای طبیعی زیادی برای پسوریازیس مطرح می گردد، مواد غذایی ضد التهاب ، التیام بخش و ضد استرس فراوانی وجود دارند که می توانند در این رابطه موثر باشند که در ادامه به معرفی برخی از آنها می پردازم :

غذاهای پروبیوتیک در رژیم غذایی

روده ی انسان حاوی بیش از ۱۰۰ تریلیون باکتری زنده است که همگی آن ها با هم فلور میکروبی روده را تشکیل می‏ دهند. باکتری‏ های پروبیوتیک از طریق رشد و فعالیت خود مانع رشد و تکثیر باکتری‏ های بیماری زا و مضر می ‏شوند و علاوه بر آن با سنتز برخی مواد ضروری برای بدن مانند ویتامین‏ ها، اسیدهای آمینه و… نقش مهمی در حفظ سلامتی فرد ایفا می ‏کنند.

اهمیت پروبیوتیک ها برای دستگاه گوارش و حفظ سلامت روده، در مطالعات متعددی به اثبات رسیده است. در سال ۲۰۱۳ آکادمی علوم نیویورک و انجمن عملی بین المللی پروبیوتیک اعلام نمود تعداد باکتری های خوب در دستگاه گوارش باید از باکتری های بد بیشتر باشد. اگر نسبت ایده آل که ۸۵ درصد به ۱۵ درصد است به خطر بیفتد، سلامت کلی نیز به خطر می افتد و بیماری ها متعددی ممکن است رخ دهد. لذا بر همین اساس توصیه می گردد با مصرف مواد غذایی پروبیوتیک تعداد باکتری های مفید را افزایش یابد.

مقالات مشابه :   نگاهی بر مکانیسم کاهش چربی موضعی بدن یا همان چربی سوزی و انواع چربی

مصرف مواد غذایی حاوی مواد پروبیوتیک می تواند به هضم غذا کمک نماید، التهاب را کاهش داده و سطح ایمنی را افزایش دهد. پس اگر مبتلا به این بیماری هستید یا می خواهید توصیه ایی برای کمک به درمان بیماران پسوریازیسی داشته باشید پیشنهاد می کنم به دنبال لبنیات پربیوتیکی ارگانیک، فرآوری نشده، همانند محصولات کفیر ، ماست و سبزیجات بسیار تازه باشید.

گزارشات متعددی وجود دارد که مبین کمک محصولات پربیوتیکی در کنترل و درمان بیماران پسوریازیسی است .

مواد غذایی با فیبر بالا 

فیبر، بخش غیر قابل هضم غذا است که تمام مسیر دستگاه گوارش را طی کرده، آب را در این مسیر به خود جذب می‌کند و همچنین حرکت مواد درون روده را نیز آسان می‌کند. شاید شما هم شنیده باشید که با افزایش مصرف غذاهایی با میزان فیبر بالا، می توانید سیستم گوارشی خود را سالم نگه دارید. این مواد فیبردار می توانند به درمان یبوست کمک می کند و به عنوان بخشی از پروسه های سم زدایی طبیعی وارد عمل گردند.

میوه ها، سبزیجات، لوبیا و دانه ها همه حاوی فیبر هستند. شاید بهترین پیشنهاد استفاده از سالاد میوه ها مخلوطی از سالاد میوه جات و سبزیجات باشد.

غذاهایی با عیار آنتی اکسیدانی

رادیکال‌های آزاد مولکول‌هایی با پوسته الکترونی ناقص هستند که در همه جا، هوایی که تنفس می‌کنیم، در موادی که در اطراف ما هستند و در داخل بدن ما وجود دارند و می‌توانند با تخریب سلول‌های بدن و انتشار مواد سمی به بافت‌های اطراف خود خسارات جبران ناپذیری به بدن وارد می‌کنند. آنتی اکسیدان ها نیز موادی هستند که همانند جارویی این رادیکال های آزاد را جمع آوری و خنثی می نمایند.

مقالات مشابه :   روش ساخت سالاد حاوی لبو و پنیر فتا ؛ ضد پیری ، افزاینده لطافت پوست و رطوبت آن

همانند غذاهای غنی از فیبر، غذاهایی با عیار زیاد آنتی اکسیدان نیز شامل سبزیجات، میوه ها، سبزیجات، لوبیا و آجیل است. برخی از گزینه هایی که در لیست آنتی اکسیدان ها قرار دارند عبارتند از: شاه توت ، انار ، توت فرنگی، زغال اخته وحشی، پونه کوهی، سیب زمینی و …

مصرف مواد آنتی اکسیدان به ویژه زمانی اهمیت می یابد که بدانیم پسوریازیس نوعی بیماری التهاب دار اکسیداتیواست و افراد مبتلا به پسوریازیس در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی هستند.

مواد غذایی حاوی روی زیاد 

روی برای حفظ سلامت پوست حیاتی است. برخی شواهد نشان می دهد که روی باعث کاهش درد و تورم مفصلی مبتلایان به پسوریازیس می شود. گوشت گاو، گوشت بره، کدو تنبل، نخود فرنگی … همه منابع عالی روی هستند.

غذاهایی با ویتامین A بالا 

مرکبات، سبزیجات با برگ سبز تیره و زرد از این دست مواد هستند. با اضافه کردن این مواد غذایی فوق العاده به رژیم غذایی به طور روزانه، ویتامین A دریافتی را می توان افزایش داد،می دانیم که این مواد غذایی برای سلامت پوست حیاتی است.
منابع خوب ویتامین A عبارتند از گوجه فرنگی، هویج، انبه،کلم، گلاب و هندوانه.

ماهی ها

ماهی هایی مانند ماهی قزل آلا، شاه ماهی و ساردین منابع عالی ویتامین D و همچنین اسید های چرب امگا ۳ هستند که هر دو ماده فوق از مواد کلیدی در بهبود پسوریازیس هستند.

مطالعات نشان داده است ویتامین D به طور بالقوه قابلیت کمک در درمان پسوریازیس را داراست. اگر به پسوریازیس مبتلا هستید یا می خواهید مشورتی به این بیماران ارائه دهید هر گز از ارش غذایی و اهمیت ماهی ها در رژیم غذایی خود غافل نشوید.

مقالات مشابه :   آیا افراد چاق و دارای اضافه وزن می توانند در عین حال تندرست باشند ؟

گیاهان و ادویه جات 

گیاهان و ادویه جات دارای خواص ضد التهابی و حاوی آنتی اکسیدان ها هستند. کورکومین، ماده فعال در زردچوبه است، که به خاطر خواص سلامتی قوی آن شناخته شده است. یک بررسی علمی در سال ۲۰۱۲ به طور خاص توانایی زردچوبه را برای تغییر بیان سیتوکین TNF نشان داده است ، عاملی که نقش شناخته شده و مهمی در شروع و ادامه ضایعات پسوریازیس دارد.

به همین دلیل است که زردچوبه در بیماران پسوریازیسی سبب کاهش ضایعات و التهابات موجود می گردد. لذا توصیه می کنم این ادویه را به مواد غذایی خود اضافه کنید، البته توجه نمایید FDAسازمان غذا و داروی امریکا مصرف روزانه ۱٫۵ تا ۳٫۰ گرم زردچوبه را بی ضرر می داند.

آلوئه ورا 

مصرف موضعی و خوراکی آلوئه ورا در رطوبت بخشی و کاهش التهاب بسیار مفید است . لذا مصرف فرآورده های حای آلوئه ورا نیز برای کمک به درمان و پیشگیری از پسوریازیس توصیه می گردد.

نکات کلیدی :

مطمئنا وقتی تصمیم گرفته اید تا با اتخاذ یک رژیم غذایی سالم به درمان و کنترل بیماری پسوریازیس خود یا بیمار خود کمک نمائید لازم است تا :

  • • از مصرف غذاهای فرآوری شده، قندهای ساده، الکل، لبنیات فرآوری شده، گوشت قرمز، روغن هیدروژنه و غذاهای سرخ شده تا حد امکان بپرهیزید.
  • • همچنین باید میزان مصرف کافئین را پایین بیاورید.
  • • برای بعضی از مبتلایان، رژیم غذایی بدون گلوتن نیز به بهبود علائم کمک می کند.
  • • اگر به ماده غذایی خاصی حساسیت دارید حتما از مصرف ان خودداری نمائید هر نوع حساسیتی می تواند به شعله ور شدن بیماری تان کمک نماید.
  • • سالم تغذیه نمایید تا سالم بمانید.

✍️ دکتر محمد بقایی

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا